Изкусна в разкриването на човешки съдби, които докосват и разтърсват,

...
Изкусна в разкриването на човешки съдби, които докосват и разтърсват,
Коментари Харесай

История за едно мъжко приятелство

Изкусна в разкриването на човешки ориси, които допират и раздрусват, този път Маргарет Мацантини обръща поглед към другите.

Две момчета, двама юноши, двама зрели мъже, всеки с неизличими белези от детството, две тела и две души търсят своята еднаквост. И като части в детска мозайка се редят две житейски истории, свързани от вихъра на съзряването и разграничени сред Рим и Лондон, сред предразсъдъците и разкрепостеността, сред традиционализма и ъндърграунд културата.

 Снимка 311431

Разголващ, самоироничен, поетичен и недопечен роман от първо лице за една мъжка обич, невъзможна, неразрешена, възторжена и ликуваща, само че и пронизана от яд и отплата.

А същинската хубост може би е осъзнатата, надълбоко изстрадана различност, силата и мъжеството да бъдеш себе си и да не се срамуваш от пътуването по тънката нишка над бездната на съществуването.

Маргарет Мацантини е родена в Дъблин. Живее в Рим със брачна половинка си Серджо Кастелито и четирите им деца. Завършила е Академията за трагично изкуство в Рим и е изиграла голям брой функции в театъра, киното и малкия екран. Но същинската й пристрастеност е писането. Печели известност още с първите си книги " Корито от цинк " (1994) и " Манола " (1999).

Следва романът " Чуй ме " (2001), преведен на над 30 езика, увенчан с влиятелните оценки " Стрега ", " Гринцане Кавур ", " Рапало Каридже ", наградата на град Бари и европейската премия " Цептер ".

По него Серджо Кастелито снима филм с Пенелопе Крус в основната роля. През 2008 година излиза международният бестселър " Да дойдеш на света ", почетен с " Кампиело " и екранизиран от брачна половинка й още веднъж с присъединяване на Пенелопе Крус.

През 2011 година Маргарет Мацантини сервира следващото доказателство за гения си да основава бестселъри. Романът " Никой не се избавя самичък " се продава в големи тиражи, получава авторитетното отличие " Флаяно " и е преведен на десетки езици. Серджо Кастелито го претворява на огромния екран с присъединяване на Рикардо Скамарчо и Жасмин Тринка.

Литературният успех на италианската писателка не секва. Романът й " Утринно море " (2011) е притежател на премиите " Павезе " и " Матеоти ". Най-новата й творба, " Прелест ", е оповестена през 2013 г.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР