Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има

...
Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има
Коментари Харесай

Турция била принудена да купи руски ракети заради САЩ

Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има отрицателни последствия за НАТО, особено във връзка с силата на южното крило на Алианса. " Това съобщи турският министър на защитата Хулуси Акар, представен от Българска телеграфна агенция.

Акар, придружаван от началника на генералния щаб Яшар Гюлер и други генерали, даде брифинг за публицистите след привършване на инспекцията на подразделенията на турската войска, намиращи се край границата със Сирия. Ден откакто Анкара бе изключена от програмата за изтребителите F-35 поради покупката на съветски ракетни комплекси С-400, турският министър уточни, че Турция се намира под сериозен риск от въздушна и ракетна опасност.

" За страдание, сподели той, нашият стратегически сътрудник Съединени американски щати не даде навременни и приемливи отговори на нашите проекти, които започнахме още през 2000 година за доставяне с дълготрайни въздушни и ракетни системи (UMBHFSS). Поради това ние бяхме принудени да закупим С-400. Турция е значим сътрудник в плана за F-35 и извършва всички свои отговорности. Вижда се ясно, че изваждането й от програмата и от съдействието е едностранно и незаслужено решение и че не се базира на никакво законно съображение. Наред с рационалните и правдоподобни полемики в Съединени американски щати редица от направените изказвания са едностранчиви и несъвместими с духа на алианса.

Отстраняването ни от програмата на F-35 ще засегне отрицателно южния фланг на НАТО. Като стратегически съдружник наше естествено право е да желаеме от Съединени американски щати да се откажат от тази позиция и да заобикалят стъпки, които биха навредили на нашите връзки ", продължава Акар, представен от организацията.

На брифинга министър Хулуси Акар уточни, че Турция продължава със същата увереност и възходящ ритъм битката против тероризма. " Продължават ударите против терористите в планината Кандил в границите на интервенцията " Лапа ". След вероломното нахлуване в град Ербил, където почина един турски посланик, предприехме най-мащабната интервенция напоследък против терористичната организация и нанесохме мощен удар върху терористите. Унищожени са доста цели, скривалища, заслони, боеприпаси и други При интервенцията ползвахме муниции локално произвеждане, участваха и безпилотни самолети. Няма да оставим на земята кръвта на нашите мъченици ", съобщи Акар. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР