Изключително важно е училищата да развиват граждански умения у учениците

...
Изключително важно е училищата да развиват граждански умения у учениците
Коментари Харесай

Специалист каза защо е важно училището да възпитава не само знания, но и граждански умения

Изключително значимо е учебните заведения да развиват цивилен умения у учениците и да основават дейни и виновни жители, които да вземат участие и да взимат решения за развиването на гражданското обществото в България. Това сподели в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ старши експерт " Управление на планове “ в prepodavame.bg Юлия Мишкова.

Училището може да бъде мястото, което възпитава освен познания, само че и цивилен умения. Ученическият конкурс  " Защо гласът ми има значение? “, част от по-големия план " Как да преподаваме интензивно поданство “, съфинансиран е от Европейския съюз и цели да поддържа учители в гимназиален стадий с разнообразни подготвени запаси и хрумвания, които могат да ангажират учениците си по разнообразни тематики, свързани с гражданското общество, изясни още тя.

По думите й един от най-хубавите способи, по който могат да се ангажират учениците с тази тематика, е като се основат условия, в които да се чуе техния глас. " Конкурсът  провокира учениците да изразят по определен от тях метод другите аргументи, поради които е значимо да показваме своето мнение и да упражняваме правото си на глас по разнообразни въпроси, в това число по това кои да бъдат хората, които ни ръководят. Учениците могат да изберат и да запишат видео обръщение, да напиша есе или пък да провеждат лична акция в обществените мрежи и да споделят с нас своите отзиви до 20 април 2024 година. “  

Според Юлия Мишкова е значимо учениците да се слагат в такива условия от допустимо най-ранен миг, в който да е ясно, че има доста огромно значение дали показваме позиция, дали подхващаме някакви дейности, " защото когато приказваме за демократични общества, те не се свеждат единствено до упражняването на правото ни на глас, а въобще до цялата ни интензивност и познаване на разнообразни въпроси, които засягат обществото, и най-много до желанието и опцията да се включваме като подобряваме средата към нас, “ сподели тя, като добави, че тъкмо тук е доста огромна ролята на учебното заведение като естествена среда за образование и приемане на познания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР