Изключително важно е рафинерията да не спира, защото ако спре,

...
Изключително важно е рафинерията да не спира, защото ако спре,
Коментари Харесай

Кошмарен сценарий: Какво ще стане, ако Лукойл спре за малко?

" Изключително значимо е рафинерията да не стопира, тъй като в случай че спре, даже за къс интервал, това ще сътвори нечовечен стрес в страната. Едното е да не стопира притока на суровина. Тези пожелателни изявления, където през златната акция ще направляваме това да не стопира рафинерията, са, меко казвано, пресилени изказвания.

Държавата би трябвало да сътвори механизъм, който даже да има процедура при продажба, да подсигурява най-малко вътрешния пазар и естественото действие на рафинерията през този развой. И да не дава опция, без значение дали ще е настоящият или бъдещият притежател, съзнателно да основава спекулативна тежка обстановка ". С тези думи в студиото на „ Здравей, България ” някогашният министър на енергетиката Александър Николов разяснява известието, че " Лукойл " обмисля да продаде активите си в България.

" Хубаво е, в случай че има естествен надзор над компанията след продажбата ѝ и тя попадне в естествен вложител и той си прави работата за напред. Дяволът постоянно е в детайлите, тъй че еднопосочен отговор на този въпрос няма ", уточни някогашният енергиен министър.
По думите му има причина да се тормозим от земетресения на пазара на горива в страната. " Първо, има причина да се тормозим, и това е историята на България. Ако може да ми посочите стратегически актив в България, изключително в монополен бранш, който е бил добит по естествен метод, с естествена процедура последните 10-15 години, тогава ще спра да се тормозя. Бизнесът на " Лукойл " е елементарно управляем, колкото и да не им харесва това като определение. Защото има обезпечен пазар, монополен пазар, релативно монополен и олигополен във формат на търговия и много приятни облаги. А обратно във времето пък имаше и политическа прошка за заплащане на налози ", уточни Николов.
На въпрос, в случай че в действителност се тръгне към продажба на " Лукойл " какви са опциите България през златната си акция да даде гаранции, че няма да има стресове на пазара, той отговори: " Не. Въпреки златната акция и опцията даже и за необикновен шеф, този необикновен шеф може да влезе в компанията единствено при избрани нарушавания. Златната акция не дава права оттатък приемане на информация. Тази информация, до каква степен е съответстваща към развой на обединение и придобиване от друга компания, е друга тематика ".

И добави: " Лукойл " е в извънредно стратегическа позиция. Това, дали ще има стрес в пазара, е допустимо заради чисто пазарни механизми, второ е допустимо заради спекулативни механизми. Достатъчно доста са заети компанията като брой чиновници, с цел да може да се сътвори неестествен напън. Рафинерията генерира голям финансов запас. Назад във времето, притежателите са генерирали голям финансов запас, с който доста елементарно се основават стресови обстановки в бедна страна като България ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР