Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България

...
Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България
Коментари Харесай

Полковник от артилерията: Гърците не са разминирали планината Славянка, ние извадихме нашите мини

Изключително значимо е да имаме готови фрагменти по муниции. България е една от най-големите производители на муниции, а нямаме лични подготвени фрагменти. Преди години се образоваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра в Шумен и беше закрита. Наложително е да се вземат ограничения от МО.

Това предизвести о. з. полковник Красимир Петров, отговарял за артилерийско въоръжение в Българската войска, в изявление по БНР.

„ В Шумен да се възвърне тази компетентност, където да се образоват офицери за складовете на МО и за работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) на Министерство на вътрешните работи, както и за цивилни компании. Дано министър Запрянов да ме чуе. Това не е единствено мое персонално мнение “, предложи полковникът.

За минните полета в планината Славянка , където продължава да бушува пожар, трансферирал се от гръцка територия, той сподели, че гърмят противопехотни мини от страна на съседите ни.

По-рано шефът на пожарната гл. комисар Александър Джартов разгласи, че екипите, които гасят пожара по българо-гръцката граница са били изтеглени поради гърмежи на мини.

„ Мините са сложени по време на Студената война, с цел да препятстват нахлуването на войски от едната на другата територия и назад. Българската страна подписа интернационална спогодба за заличаване на мини. Извадихме всички пехотни мини от наша страна, утилизирахме ги и в склад на армията има към 7000 броя за образователна активност “, изясни полк. Петров.

Той бе безапелационен, че противопехотните мини, които затрудняват гасенето на пожара в Славянка, са от гръцка страна.

„ Когато гръмна заводът в Миджурово и 15 души починаха, там утилизираха тъкмо гръцки противопехотни мини, немско произвеждане, тъй като гърците нямат капацитет да си ги утилизират. Те бяха докарали единствено мините в складовете им “, напомни Красимир Петров.

И изясни, че когато се минира поле се прави карта, на която се отбелязва, къде са сложени, с цел да може след това да се разминира, в случай че се наложи да минава лична армия. „ Такива карти има, а вътрешният министър сподели, че след пожара ще има диалог с гръцката страна, с цел да се реши казуса. 

Специалистът открива доста нарушавания и за гърмежа в склада за фойерверки в Елин Пелин и предвижда, че минимум 2 години ще продължи следствието.

„ Досега, където е имало такива гърмежи, в последно време не са малко, мъчно се потвърждава повода, заради която е зародило взривяването, защото няма кой да каже “, предизвести полк. Петров.

И разяснява аргументите: Първо – територия, където се съхраняват пиротехническите средства. Те би трябвало да са в обособени складове, отдалечени, тъй че като се пресметна тротиловия еквивалент и в случай че се взири едно помещение, да не засегне другото. Самите хранилища в Елин Пелин са като гаражни кафези и са едно до друго.

Другото било липса на дисциплинираност: Забранено е след работно време да се влиза и да се работи, а те са създали тъкмо това и са участвали хора, които нямат работа там. А това момче, което викало такси, недоумявам! Дъщерята на доцент Шишков какво прави там, не е служащ и експерт? Зарите се вършат с кълба – боракс, може да е бил повреден, може да е имало статично електричество от несъответствуващи облекла.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР