Изключително улеснено вземане на големи решения като раздяла с територии

...
Изключително улеснено вземане на големи решения като раздяла с територии
Коментари Харесай

Конституция като от „Алиекспрес“: Проектът за основен закон през погледа на социалните мрежи

Изключително улеснено взимане на огромни решения като разлъка с територии и смяна на формата на ръководство, разбъркване на законодателна и правосъдна власт, шиканиране на самостоятелната конституционна тъжба – това са единствено някои от рецензиите, които отнесе планът на ГЕРБ за нова Конституция на Република България. Публикуваният през вчерашния ден документ се появи към 72 часа, откакто министър председателят и партиен водач Бойко Борисов анонсира, че поема курс към Велико национално заседание и промяна на главния закон.

Даже и без изчерпателен юридически разбор, мнозина заподозряха, че при писането на Конституцията скоростта е била главен приоритет и не всички аспекти на плана са на най-високо правно ниво. Всъщност, към 88,2% от текста е на правното ниво на признатото през 1991 година, тъй като е непосредствено преписан от сегашната Конституция.

Сред любопитните странични резултати от това е, че ГЕРБ несъзнателно са сменили герба на България. В плана е оставено написаното преди съвсем 30 години: „ Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит “. Да, и ние не сме виждали подобен герб, тъй като, на фона на тежката дискусия по тематиката при започване на Прехода, през 1995 година Конституционният съд излиза с решение, съгласно което гербът може да бъде доразвит.

Така стигаме до Закона за герба от 1997 година, който регламентира сегашната настройка с три лъва. Конституцията в това време по този начин и не е поправена в тази си част – дори и при подготовката на сякаш чисто новия главен закон. „ Такъв вид механически неточности демонстрират непознаването на практиката на Конституционен съд, а и непознаването на същността на текстовете и на ценностните положения, които стоят в Конституцията “, означи пред bTV специалистът по конституционно право Симона Велева.

Социалните мрежи също имаха очебийно сериозно мнение за плана на ГЕРБ.

1. Чукча публицист



Голяма част от хумористичните колажи в обществените мрежи са отдадени на правосъдния министър Данаил Кирилов.

2. Какво поръчахме, какво ни пратихте...



Всички познаваме това чувство - на картинка и по изложение всичко е доста хубаво, само че сега, в който продуктът се окаже на прага ти, се оказва, че той е нещо доста по-различно.

3. Пак за -онова- чекмедже...



По-паметливите онлайн консуматори вкарват целия парламентарен сюжет в подтекста и на други събития от последните месеци.

4. Всяка аналогия с действително съществуващи лица е изцяло инцидентна



5. Главите на плана за главен закон в действителност са повече

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР