Изключително ценна икона от слонова кост откриха бургаските археолози при

...
Изключително ценна икона от слонова кост откриха бургаските археолози при
Коментари Харесай

В Русокастро откриха находка, достойна за Лувъра

Изключително скъпа икона от слонова кост откриха бургаските археолози при разкопки в крепостта Русокастро. Находката е сравнима единствено с сбирките в музеите "Лувъра " и "Метрополитън ".

Иконата е направена през 10 век в Константинопол по поръчка на някой византийски император или член на императорското семейство. На нея е изобразена част от сцената "Благовещение ".

"Изключително рядка е. Това е втората в България, която се открива. Първата е отрита през 1901 година от Жорж Сьор на Трапезица, тогава е намерено едно малко късче от сходна икона ", описа пред Bulgaria ON AIR ръководителят на разкопките Милен Николов.

Слоновата кост е била доста по-скъпа от златото. По време на разкопките са открити доста медни монети на българските царе Константин Тих и Иван Александър, само че археолозите се хвалят и с две извънредно скъпи златни монети. Едната е на император Фока, който е управлявал от 603 до 610 година. Византийската империя, а втората монета е на император Андроник II.

Русокастро е най-голямата цитадела в Южна България. Общата и повърхност е малко над 52 декара, което е прави от ранга на Трапезица и Царевец. Всъщност археолозите я дефинират като феодален град – с цялостен квартал и няколко сателитни селища. Самият скален рид е укрепен за първи път през шести век, а през дванайсти век е построена нова крепостна стена.

До края на археологическия сезон се чака да се открият още скъпи артефакти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР