Изключително трудни ще бъдат предстоящите парламентарни избори, това коментират политиците

...
Изключително трудни ще бъдат предстоящите парламентарни избори, това коментират политиците
Коментари Харесай

Политическа главоблъсканица в Пиринско! Тези избори ще са най-трудните! Народът е отвратен и не иска да гласува без стимули, партиите се задъхват от безпаричие, трудно ще композират листите си

Изключително сложни ще бъдат идните парламентарни избори, това разясняват политиците в Пиринско, които за следващ път са изправени пред нелеката задача да провеждат изборния развой в сложни условия. Поради серииното им осъществяване в последните години, народът е погнусен и мъчно ще излезе да гласоподава, а партиите се " обезкървиха " откъм финанси и претенденти за депутати.

Прогнозата, че идващият парламент още веднъж ще има къс живот, редуцира броя на мераклиите за депутатски места, което изправя партиите пред голям проблем при сформиране на кандидат-депутатските листи. Най-голямата политическа партия ГЕРБ, която има структури на всички места в Пиринско, за разлика от други политически субекти на територията на региона, към този момент стартира събрания по места, с цел да се стегнат и предлагат претендентите си.

В кандидат-депутатската им листа не се чакат съществени промени. Водачът им е явен и това ще е някогашният ръководител на Народно събрание и няколко следващи години претендент от област Благоевград, Росен Желязков. В листата сигурно ще бъдат Костадин Стойков от Петрич на трето място, четвъртото място ще бъде за Георги Георгиев от Сандански и обичайно, последното място в листата, е за отличника в преференциите Стефан Апостолов от Симитли .

Петото място, на което през годините беше Банско, с претендента Александър Мацурев, този път е " вакантно ", защото споделят, че Мацурев няма да взе участие в борбата за Народното събрание. Има проблеми в структурата в курортния град.

Според мълвата Александър Мацурев щял да бъде детрониран и от лидерския пост в партията на Борисов. Причината е голям брой интриги в локалната конструкция и незадоволителни резултати в последните няколко избора, при които ГЕРБ в Банско не успяваше да класира своя претендент.

Особено забавно и основно значимо значение в идните избори ще има Благоевград. Години наред, след Даниела Савеклиева, за структурата в Благоевград е " потоп ". Нямаше народен представител, претендентите от другите места в района изпреварваха благоевградските политици. Не е загадка, че локалната конструкция не беше в добра кондиция за избори.Години наред раздори и деления, голям брой " войводи ", целеустремени към личните си ползи, доведоха ГЕРБ Благоевград до същински политически катарзис. В Благоевград обединяването е непостижима задача, тъй като тук " всеки ненавижда всеки "

Днес, очакванията за възкресение се родиха с появяването на някогашния кмет Атанас Камбитов, който пое градската конструкция, с главната задача да върне партията там, където беше по времето, когато той управляваше града и дърпаше юздите на партията на Борисов в Благоевград. Признанието, че по времето на Камбитов, ГЕРБ -Благоевград, беше в най-хубавата си политическа кондиция възбуди и упованията, че той още веднъж ще я измъкне от застоя и разпада, ще сплоти герберите, поразбягали се след серия интриги, и ще върне престижа на благоевградската конструкция.

С вяра към Благоевград гледат от целия район , защото от изборните резултати тук ще зависи и броят на депутатите, които ГЕРБ ще успее да вкара в идния парламент. Голяма отговорност се стовари на плещите на Камбитов, а времето му за готовност е извънредно малко.

Оздравителният развой на тежкото хронично заболяване на партията в града е сложна задача, пред която е изправен новият водач. Не е ясно и на кого ще заложи Благоевград да се състезава по преференции с останалите претенденти вътре в партията. За благоевградския кандидат-депутат е второто място в листата им. Спрягат се към този момент някои имена, като това на шефа на Национален осигурителен институт Илиян Георгиев, който евентално щял да бъде претендентът им. Други настояват, че претендент за народен представител може да е и Атанас Камбитов.

Факт е, че герберите в Благоевград имат вяра, че този път, отпред с Камбитов, който е потвърден водач, ще съумеят да създадат добър избирателен резултат и народен представител в Народно събрание.

Областният координатор на партията, евродепутатът Андрей Новаков не е спрял с обиколките си из региона, с цел да задейства и активизира състава и не би трябвало да се не помни, че упоритата му работа по места, държеше партията в област Благоевград на челно място. Проблемът и за Новаков постоянно е била благоевградската конструкция.

Политическата симбиоза Новаков-Камбитов може да направи избирателен възторг, съчетавайки неуморните старания на младостта,амбицията и европейския опит на Новаков, и силата на опита на Атанас Камбитов, като политически лидер.

Не по- лесна е обстановката и в другата огромна политическа мощ Политическа партия " Продължаваме промяната " в Пиринско. Усещането е, че структурите им в Пиринско са позадрямали след последните избори и новината, че още веднъж ще би трябвало да вземат участие в избирателен развой ги шокира. " Измамно е това чувство и ще бъде безспорна неточност, в случай че някоподценява представянето на смяната в следващите идни избори, разясниха пред Struma.com политици от Политическа партия " Продължаваме промяната "

" Продължаваме промяната " има няколко емблематични имена, към които се сътвори фенска маса и това са Андрей Гюров, Владимир Табутов и Методи Байкушев. И тримата обаче имат съществени занимания сега, които надали ще загърбят,за да бъдат флагмани в идните избори. Областният им координатор Марио Грачанов от Банско, е младо момче, с нищожен политически опит, не сме го забелязвали като политически пълководец и политик, който може да провежда избори.

Последните избори на смяната бяха проведени и направлявани от изброените нагоре трима, а кметът на Благоевград Методи Байкушев координираше сполучливо работата на партийните структури по-места и в Благоевград.

Сега Байкушев, надали ще има време да се занимава по този начин сърцато с избори, поради нелеката му работа на градоначалник. Резултатът на Политическа партия " Продължаваме промяната " ще зависи главно от лидера на листата им. Правилният му асортимент ще трансформира партията в главен съперник на ГЕРБ.

Засега няма изясненост към първия в листата на смяната, приказва се, че отпред щяла да бъде Димитрина Хаджиева от Сандански, която беше народен представител в последното Народно събрание. Възможно е и да бъде спуснат мощен претендент -водач от столицата. Засега всичко е в областта на слуховете, а и към момента не е почнала дейната им работа. Прогнозата ни е, че Политическа партия " Продължаваме промяната " ще съумеят да създадат най-малко 2-ма депутати.

Мъгла е и в Българска социалистическа партия, там допреди няколко дни вървяха вътрешнопартийни разпри и крамоли, беще заменен и водачът им. Любен Милев беше детрониран, а на негово място алените избраха В. Христов. Не са почнали да работят Българска социалистическа партия за идните избори по тази причина и от тази централа няма никаква информация за това, кой ще поведе кандидат-депутатската им листа.

Без смяна, без разтърсвания и непотребни безредици е предизборната обстановка в Движение за права и свободи, там постоянно са обединени, без показни кавги, подготвени за избори. Електоратът им е мобилизиран, порядъчен, по тази причина от Движение за права и свободи чакаме добър избирателен резултат.

Раздвижиха се пластовете в политическия мир в Пиринско, партиите недоволстват от честите избори, само че се активизират, тъй като от тези сложни, само че значими избори зависи по какъв начин ще се промени политическата карта на България.

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР