„Изключително тревожно“: Отвличанията на жени и деца се увеличават в Хаити

...
Отвличанията на жени и деца нарастват в Хаити, тъй като
Коментари Харесай

Отвличанията на жени и деца нарастват в Хаити, тъй като насилието между бандите се влошава, като броят на отвличанията през първата половина на 2023 г. почти достига общия брой за миналата година.

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) каза в изявление в понеделник, че близо 300 отвличания са били докладвани в карибската нация през първите шест месеца на годината.

Най-често жените и децата са били отвеждани от въоръжени групировки „за финансови или тактически изгоди“, каза агенцията. Той призова за незабавно освобождаване на отвлечените.

„Жените и децата не са стока. Те не са разменна монета. И те никога не трябва да бъдат изложени на такова невъобразимо насилие“, каза в изявлението Гари Конил, регионален директор на УНИЦЕФ за Латинска Америка и Карибите.

„Нарастващата тенденция на отвличания и отвличания е изключително тревожна, заплашваща както народа на Хаити, така и онези, които са дошли да помогнат.“

Груповото насилие нараства в Хаити — особено в столицата Порт-о-Пренс — след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Моаз, което влоши широкоразпространената политическа нестабилност.

ООН заяви през ноември, че въоръжени банди контролират големи части от столицата, където извършват убийства, отвличания и сексуално насилие в опит да разширят влиянието си и да „тероризират“ жителите.

Здравните заведения бяха принудени временно да затворят в резултат на насилието и хиляди хора напуснаха домовете си.

„Бях свидетел на забележителната издръжливост на хаитянските деца, жени и семейства, докато те се сблъскват с привидно непреодолими предизвикателства, отказвайки да се предадат“, каза Конил от УНИЦЕФ в понеделник.

„Въпреки това тяхната смелост е посрещната с нарастващ, невъобразим ужас. Трябва да спре сега.“

Изявлението на агенцията на ООН дойде дни след като медицинската сестра от САЩ Аликс Дорсейнвил и нейната дъщеря бяха отвлечени близо до Порт-о-Пренс, което предизвика протести и призиви за освобождаването им.

Миналата седмица Белият дом каза, че президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за отвличанията и че Вашингтон работи за тяхното освобождаване. Двете жертви са съпругата и дъщерята на Сандро Дорсаинвил, директор на религиозната група за хуманитарна помощ El Roi Haiti.

„Ние сме на една седмица от отвличането на Аликс и дъщеря й“, каза El Roi Haiti на уебсайта си на 3 август. „Много сълзи бяха проляни тази седмица, но ние, заедно с нашия екип, работим и непрекъснато се молим да ги върнем безопасно у дома и продължаваме да се надяваме.”

Свидетели казаха на агенция Асошиейтед прес, че Дорсейнвил е работила в малката тухлена клиника на организацията си, когато група въоръжени мъже нахлуха и я хванаха.

Лормина Луима, пациентка, чакаща за преглед, каза, че един мъж е извадил пистолета си и й е казал да се отпусне. „Когато видях пистолета, бях толкова уплашен“, каза Луима. „Казах: „Не искам да виждам това, пуснете ме.“

В края на юли САЩ също наредиха на правителствения персонал, който не е в извънредна ситуация, да напусне Хаити и издадоха предупреждение за пътуване поради опасения относно отвличания и насилие. „Отвличането е широко разпространено и жертвите редовно включват граждани на САЩ“, каза правителството.

В края на миналата година действащият министър-председател на Хаити, Ариел Хенри, призова за разполагане на международни въоръжени сили в Хаити, за да възстановят реда и да потушат насилието.

Искането се радваше на подкрепата на ООН и САЩ, но също така предизвика протести, тъй като много хаитяни отхвърлиха перспективата за чужда намеса.

Оттогава усилията за създаване на „многонационални сили“ в помощ на Хаити са в застой. Но на 29 юли Кения заяви, че е готова да ръководи такава мисия в очакване на одобрение от Съвета за сигурност на ООН.

Правителството на Хаити приветства изявлението на Кения, а Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон ще представи резолюция на Съвета за сигурност на ООН с Еквадор за разрешаване на разполагането.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР