Изключително сложна остава политическата картина у нас след изборите за

...
Изключително сложна остава политическата картина у нас след изборите за
Коментари Харесай

Дикме: Единственият реален сценарий за кабинет е ГЕРБ, ДПС и ДБ



Изключително комплицирана остава политическата картина у нас след изборите за 48-ото Народно заседание. В него влизат 7 партии, само че огромният въпрос е: Ще има ли държавно управление в границите на този парламент?

" Резултатите от изборите не са ни изненадали. Не беше ясно дали " ИТН " и " Български напредък " ще влязат. Оказа се, че " Български напредък " размени Има Такъв Народ. Вероятно с съображение хората чакат повече от Стефан Янев. Партиите би трябвало да си поддържат връзка, това е желанието на хората и бизнеса ", разяснява някогашният ръководител на 39-ото Народно заседание доцент Борислав Великов в " България заран ".

Бившият аграрни министър Мехмед Дикме разгласи от своя страна, че не са се оправдали упованията, че разликата сред първия и втория ще бъде доста огромна. Според него огромният печеливш на тези избори е " Продължаваме промяната ", тъй като партията имаше доста мощни съперници, в това число и другарски огън.
" В момента е доста мъчно, съвсем невероятно, да се сформира кабинет. Единственият действителен вероятен сюжет за сформиране на кабинет е ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Демократична България ". Не би трябвало да има безпринципни обединения, тъй като това би унищожило всичко. Възможно е държавно управление на малцинството, тъй като Янев сподели, че е подготвен да поддържа всички, без изключение ", акцентира Дикме пред Bulgaria ON AIR.

" Единствената цена, която беше упомената от някои политически партии, беше да не се въвлича България във войната. Това е най-скъпата цена, която не трябва да се заплаща. Всякакви други взаимни отстъпки, които водят до резистентност най-малко за половин година или най-малко до локалните избори, да има устойчиво ръководство. Поне за зимата едно държавно управление би ни свършило чудесна работа, защото има няколко задания, по които могат да се реализиран взаимни отстъпки - да се одобри бюджетът за 2023 година, да се одобряват тези промени в законите, които са свързани с Плана за възобновяване, и още няколко други неща. Ако имат няколко точки, по които да се съгласят, тогава е допустима по-широка коалиция ", изясни доцент Великов.

По думите на Дикме Движение за права и свободи е най-сигурният и най-гарантираният сътрудник за ръководство. Гостът обърна внимание, че не е разумно една политическа групировка да дефинира управлението на друга. Дикме предвижда, че при последващи избори " Продължаваме промяната " още веднъж ще бъде първа политическа партия, в случай че остане в съпротива.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР