Изключително сложна операция в университетската болница Лозенец. Екипът е успял

...
Изключително сложна операция в университетската болница Лозенец. Екипът е успял
Коментари Харесай

Лекари от болница Лозенец върнаха към живота пациентка с уникална операция

Изключително комплицирана интервенция в университетската болница " Лозенец ". Екипът е съумял да модифицира протеза и по този начин съумял да спести сред 10 и 12 седмици - времето належащо при слагането на фабрична протеза. Време, което е извънредно скъпо за 81-годишната пациентка с аневризма.

В сряда 81-годишна жена е призната по неотложност с болки в корема. След нагледно проучване се открива животозастрашаваща аневризма. Комисия от лекари взима решение да изработят самостоятелна моделирана от хирург съдова протеза. Цената на фабричната такава е над 70 хиляди лв..

" Фабрично направената протеза за съответния случай лишава време повече от 10 до 12 седмици. Освен това цената е извънредно висока, непостижима за българския пациент. Конкретната обстановка изисква неотложност и си разрешаваме съдовите хирурзи да изготвим самостоятелни протези. Самото разработване на протезата механически става бързо - за към час, само че преди да се започва изработването има и прецизни калкулации, които лишават един, два часа ", съобщи Асен Тодоров, шеф на съдова хирургия в УМБАЛ " Лозенец ".

Сложното при подобен вид интервенции са изчисленията на лекарите. При самата направа на съдовата протеза е най-важното отворите да съвпаднат, защото след слагането им посредством тях жизненоважните органи получават кръв.

" Технически най-трудното нещо е при слагането на протезата - тъкмо това съвпадане на четирите отвора с четирите съда ", добави Асен Тодоров.

Животът на дамата е избавен с помощта на взаимната работа на съдови хирурзи, кардиолози и кардиохирурзи. Пациентката се възвръща.

Автор: Тереза Кънчева


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР