Изключително сериозната колекция от клубни отличия, купи и медали, спечелени

...
Изключително сериозната колекция от клубни отличия, купи и медали, спечелени
Коментари Харесай

Реплика на шампионската купа от 1948 г. вече е в Музея на ЦСКА

Изключително сериозната сбирка от клубни оценки, купи и медали, извоювани от спортните клубове на ЦСКА, се обогати с още едно скъпо благосъстояние – имитация на шампионския трофей от 1948 година!

Първата купа, извоювана от „армейците“, към този момент е в Музея на спортната популярност на ЦСКА и ще бъде разполагаем на посетителите, които желаят да я видят и да се снимат с нея.

Работното време на музея през днешния ден ще бъде от 10 до 16:20 ч., а от понеделник до четвъртък – от 10 до 18 ч.

Първата шампионска купа на ЦСКА съответствува още с раждането на клуба. През май 1948 година се реализира съглашение сред футболистите на Септември и физкултурният колектив Чавдар за обединяване под името „Септември“ при ЦДВ.

Малко по-късно стартира и битката за шампионската купа, а конкуренцията приключва при започване на септември 1948 година Първият формален мач на „Септември“ при ЦДВ е на 19 май 1948 година на стадион „Юнак“ против най-стария софийски футболен клуб Славия, а срещата приключва наедно – 1:1.

Съгласно жребия, тимът гостува на Априлов (Габрово) и е реализирана победа с 2:0, а голмайсторите са Стойне Минев и Кирил Богданов. Реваншът се играе на стадион „Народна войска“, а триумфът 4:0 изпраща алените на полуфинал.

Следват срещите на „Септември“ при ЦДВ със Спартак (Варна). Първата среща, играна в морската ни столица, е извоювана с 2:1 след попадeния на Димитър Миланов. Реваншът е на претъпкания стадион в София, където следва нова победа, този път с 4:1. Голмайсторите са Димитър Миланов на два пъти, Тодор Такев и Кирил Богданов.

Големият край е против Левски, който е първенец през последните две години. Именно от този мач започва и огромното съревнование сред червени и сини. Спортно-техническата подготовка на Септември при ЦДВ се води от капитана на тима Нако Чакмаков, а физическата – от известния български боксьор Константин Николов – Замората.

Първият дуел е на 5 септември, на стадион „Юнак“. Под управлението на основния арбитър Борислав Каменски Септември при ЦДВ губи с 1:2. Съдбоносната среща за трофея е на 9 септември 1948 година, още веднъж на стадион „Юнак“, като арбитър на срещата е Стефан Данчев. Септември при ЦДВ печели по трагичен метод с 3:1 след две попадения на Димитър Миланов и едно на капитана Нако Чакмаков, който се разписва в последната минута, с цел да постави главните на армейските триумфи на футболния терен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР