Изключително съм горда да открия този център за върхови постижения“,

...
Изключително съм горда да открия този център за върхови постижения“,
Коментари Харесай

Откриха новите лаборатории в университет Проф. д-р Асен Златаров

" Изключително съм горда да открия този център за върхови достижения “, съобщи ректорът на университет " Проф. доктор Асен Златаров “ Проф. доктор инж. хим. Магдалена Миткова по време на церемонията по откриването на научноизследователски лабораторен комплекс УНИТе. По плана към този момент са оборудвани към този момент три лаборатории. Предстои да се оборудва и четвърта, чиято стойност ще е 1 млн.лв.

На церемонията, открита от ръководителя на плана проф. Сотир Сотиров, участва и Заместник-кметът по стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към измененията на климата Весна Балтина.

" Времето, в което живеем, не ни разрешава да планираме и предвиждаме по този начин, както ни се желае и както сме привикнали. Това, което ни се случва в последните месеци и дни, изкарва на напред във времето значимостта на тези лаборатории. Защото изкуственият разсъдък е мотора, на който разпореждаме доста очаквания, с цел да ни даде отговори на въпросите, които се га си задаваме. Образованието е право на всички жители. Като общинска администрация, ние би трябвало да го подкрепим и да го включваме в нашите проекти и стратегии като задача номер едно. Затова и в нашия проект за интегрирано развиване като най-съществен приоритет са както образованието, по този начин и опазването на здравето.  Ето за какво разчитаме доста на изкуствения разсъдък “.  Това съобщи госпожа Балтина по време на откриването.

Проф. Станислав Симеонов, който е теоретичен началник на плана УНИТ-е описа за лабораториите и тяхното приложение.  

" Това е един план, който носи общото заглавие " Центрове за върхови достижения “. В него вземат участие пет български университета, които вършат разнообразни лаборатории, само че концепцията е да се сътвори обща инфраструктура, в която да се образоват студенти и да се прави обща, взаимна научна активност.

Ние сме се специализирали по въпросите за действително време. Това значи, че нещо би трябвало да се случи до избран миг. Ако се случи по-късно, примерно самолетът пада. Има няколко случая да анулират полет на совалка поради това, а е имало случаи и да падне. Това е просвета в действително време.

 

Имаме и спомагателна лаборатория за действително време, в която имаме огромни машини – лазерен гравир. С спомагателните машини се опитваме да създадем повсеместен артикул. Той може да се употребява в индустрията.     

В рамките на нашия университет имаме няколко лаборатории. Първата е хетерогенни системи и действително време. Това значи, че използваме разнообразни апаратни платформи, с които работим. Примерно два телефона са с друг процесор, а ние желаеме да ги синхронизираме и да създадем най-хубавия. За задачата имаме една огромна машина. По-голяма е  единствено тази на Българска академия на науките. Предстои тук да вкараме нова.

Втората лаборатория е за прототипиране и верификация. Идеята е да се сътвори комплекс по прототипиране за наш сътрудник по плана, в това число и за хора от региона, които се интересуват от произвеждане на дребни серии на печатни платки. Тази лаборатория занапред ще я оборудваме.   

Друга част от нашата активност е изкуствения разсъдък. Имаме хуманоидни роботи, които танцуват. Имаме и енцефалограм и към този момент вършим контакти с професор-невролог, с който да работим дружно в региона на проучване на човешкия мозък. “

Гостите видяха по какъв начин работи лазерният гравир, какво съставлява 256 канален енцефалограф, по какъв начин танцува робот и  новия суперкюмпютър.

По плана е закупеното съоръжение е на стойност към 415 хиляди лева за първата половина на 2021 г.  Чака се ново за над 1 млн. лева. Основната цел на плана УНИТ е е основаване на Център за върхови достижения в региона на информатиката и осведомителните и информационни технологии.

Партньори по плана са Софийският университет " Св. Климент Охридски ", който е водещ сътрудник, и ще работи дружно с Технически университет - София, Русенски университет " Ангел Кънчев ", Университет " Проф. доктор Асен Златаров " - Бургас и Шуменски университет " Епископ Константин Преславски ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР