Изключително рядка купичка от китайски порцелан, озовала се незнайно как

...
Изключително рядка купичка от китайски порцелан, озовала се незнайно как
Коментари Харесай

Купена за $35 купичка от гаражна разпродажба бе продадена за 722 000 долара

Изключително рядка купичка от китайски порцелан, озовала се неизвестно по какъв начин в Кънектикът, Съединени американски щати, и закупена за 35 $ на гаражна ликвидация, беше продадена на търг на " Сотбис " за близо 722 000 $, съобщи Асошиейтед прес.

Предварителната оценка на купичката беше сред 300 000 и 500 000 $. Съдинката е измежду разнообразните творби на китайското изкуството, препоръчани за обмен от " Сотбис " в границите на Азиатската седмица. Имената на продавача и купувача не се разкриват.

" Резултатът, реализиран от тази извънредно рядка купичка, датираща от 15-ти век, въплъщава невероятните истории за находки, на каквито попадаме един път в живота и за каквито мечтаем като експерти в тази област ", споделя Анджела Макатиър, отговорник за китайското изкуство в " Сотбис " в Ню Йорк.

Щастливият " изобретател " на купичката, поискал да остане неизвестен, желае експертното й оценяване от аукционната къща, като първо изпраща фотоси, а по-късно персонално занася предмета. Експертизата открива, че купичката с изящни флорални претекстове датира от 15-и век и е рисувана за двора на Мин Юнлъ - трети император от династията Мин.

Формата и " прекомерно отличителният " флорален претекст слагат купичката в категорията " извънредно рядка " - в света са разпознато единствено шест сходни съдинки, изяснява Макатиър.

Пет от въпросните шест купички се съхраняват в музеи - две в Тайпе, две в Лондон и една в Техеран. Шестата за финален път се е появявала на пазара за изкуство през 2007 година

По думите на Анджела Макатиър по какъв начин е " пътешествала " купичката през вековете, с цел да се озове от Китай в Кънектикът, ще остане мистерия, която в никакъв случай няма да бъде позволена.

Много китайски творби на изкуството идват в домове на Запад през 19-и век, след което се предават от потомство на потомство без специфична документи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР