Изключително оспорвана надпревара за кметския пост в София, избирателна активност

...
Изключително оспорвана надпревара за кметския пост в София, избирателна активност
Коментари Харесай

"Маркет Линкс": Оспорван вот с висока активност, Манолова води пред Фандъкова

Изключително оспорвана конкуренция за кметския пост в София, изборна интензивност доста по-висока от тази на последния локален избор и преднина на подкрепения от Българска социалистическа партия претендент Мая Манолова – това предвижда социологическата организация " Маркет ЛИНКС " за първия тур на локалните избори в столицата на 27 октомври. Агенцията разгласява резултатите от представително изследване в столицата, извършено по поръчка на " Оф нюз " измежду 868 респонденти, интервюирани посредством директно персонално изявление и онлайн анкета в интервала 15-20 октомври.

Социолозите регистрират, че в София конкуренцията от дълго време не е била толкоз оспорвана и динамична, а акциите водят до отчетливо повишение на интереса към идните избори и от ден на ден ангажирани столичани. През последните три седмици се регистрира повишаване с 5 процентни пункта на деклариращите, че ще гласоподават и те към този момент доближават 54% от имащите право на глас. " Това ни дава съображение да чакаме

доста по-висока изборна интензивност

от записаната от ЦИК през 2015 в София (41%) ", показват от " Маркет ЛИНКС ".

Същевременно изследването регистрира понижаване на хората, които се двоумят за избора си (5% на база твърдо решилите да гласуват) и по-широка поддръжка за първите трима претенденти за кметския пост – Мая Манолова (независима, подкрепена от Българска социалистическа партия и някои десни), Йорданка Фандъкова (ГЕРБ и СДС) и Борислав Игнатов (Демократична България). Повечето от тези гласоподаватели са сегменти от партийните периферии на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Партийните ядра, изключително на водещите обединения, са мобилизирани съвсем до краен лимит, показват социолозите. Те прибавят, че партийните ядра са тези, които чакат по-силна и политизирана акция, до момента в който всички останали избират цивилизован разговор, сдържан звук и по-силен фокус върху съответните тематики за по-доброто качество на живот в града.

От политическите профили на претендентите

Мая Манолова е с очевидно най-разнообразна поддръжка .

Това може да бъде обсъждано и както като нейно преимущество, само че и като евентуален риск при нейната готовност. Йорданка Фандъкова черпи главния си запас от гласоподавателите на ГЕРБ, въпреки към 10% от тях да декларират, че ще гласоподават за Манолова, само че частично и от поддръжниците на Вътрешна македонска революционна организация, показват от социологическата организация. Към сегашния миг, на база на деклариралите, че ще гласоподават Мая Манолова има преимущество от 4 процентни пункта пред Йорданка Фандъкова. За нея заявяват, че ще гласоподават 36% от запитаните против 32% за Фандъкова. Резултатът е подобен с този от предходното изследване и социолозите означават, че разликата сред двете попада в обсега на вероятните статистически отклонения. С напредването на акцията

Борислав Игнатов реализира по-широка известност

и към този момент се приближава до резултата на " Демократична България " за Общински съвет. Социолозите обаче регистрират, че наред с това " Демократична България " е изправена пред предизвикването да консолидира електоралното държание на своите симпатизанти, част от които поддържат други кметски кандидатури. Към момента Борислав Игнатов е трети със 17% и прогресивен тренд, регистрира изследването. Борис Бонев остава четвърти с 5%, а след него се подрежда евродепутатът и претендент на Вътрешна македонска революционна организация за кмет Ангел Джамбазки с 3 на 100.

По отношение на евентуалните противодействия на претендентите за втори тур Мая Манолова има известно преимущество с 3% пред сегашния кмет Фандъкова. Същевременно социолозите регистрират, че претендентът на ГЕРБ реализира стопяване на разликата, разследване от възходяща поддръжка за нейната кандидатура (с близо 5%) и стесняване с 3% на периферията на главния ѝ съперник Манолова. Към момента, анализът на данните не демонстрира значителен капацитет за опълчване на втори тур на Борислав Игнатов против която и да е от кандидатурите на Фандъкова и Манолова, регистрират от " Маркет ЛИНКС ".

ГЕРБ и Българска социалистическа партия реализират разширение на електоралната си поддръжка

в знака за Общински съвет посредством готовност на периферните си симпатизанти. Това води до минимално стесняване на електората на " Демократична България ", която ще бъде необятно показана в идващия градски парламент. Вътрешна македонска революционна организация се обрисува като четвъртата политическа мощ в Столичния общински съвет. С известни шансове за посланичество са още локалната коалиция Движение България на жителите (ДБГ, ЗНС, НДСВ) и коалиция Движение Заедно за смяна (Волт, БСД, ЕСИ, Родолюбие 2000).
Настоящото проучване е извършено в интервала 15-20 октомври 2019 година от " Маркет ЛИНКС ", по поръчка на " Оф нюз ". Изследването е извършено измежду 868 пълнолетни жители. Използвана е извадка посредством квотна матрица по пол и възраст. Информацията е събрана посредством пряко-лично изявление и онлайн анкета. " Дневник " разгласява тази информация съгласно условията на член 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (222)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР