Изключително красива история за неосъществената любов – за това разказва

...
Изключително красива история за неосъществената любов – за това разказва
Коментари Харесай

Театърът кани русенци да се докоснат до традиционно китайско сценично изкуство

Изключително красива история за неосъществената обич – за това споделя операта „ Среща измежду цъфналите праскови “, която русенската аудитория ще може да гледа на 6 юли, от 19:00 часа, на Голяма сцена на Доходното здание. Заглавието е част от репертоара на китайската обичайната опера Кунцю, която поражда в град Суджоу през 14-и век. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се извършва и до през днешния ден. От нея произлизат разнообразни разновидности, измежду които и фамозната Пекинска опера.

Операта Кунцю е включена в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание и в този момент гостува в Русе по покана на държавна такса „ Сава Огнянов “, с цел да могат русенци да усетят допир с обичайното китайско театрално изкуство.

Шанхайската натрупа за операта Кунцю е учредена през 1978 година и до през днешния ден тя съхранява и продължава да предава тази към този момент столетна форма на китайска опера. Част от нея са фамозни и високо приети реализатори на Кунцю. От основаването си до момента трупата е сложила близо 300 обичайни спектакъла, като в същото време предизвиква основаването на модерни творби. Сред знаковите ѝ постановки са „ Павилионът на божурите “, „ Дворецът на безконечния живот “ и други Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по целия свят.

Сюжетът: „ На пролетния празник Цинмин, ученият Цуей Ху се насочва към южния регион на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада госпожица, в която се влюбва. Цуей Ху не може да не помни хубостта на момичето и двамата се събират още веднъж в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета към момента цъфтят, само че портата е заключена и момичето не се вижда на никое място. Съкрушен, той написва на вратата трогателно стихотворение. То продължава да се чете епохи по-късно... “

Гостуването се реализира в съдействие с посолството на Китай в България във връзка със 75 годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Благодарение на Община Русе, стратегия „ Култура “ и Фондация „ Косьо Станев “, спектакълът ще се играе гратис в Русе.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР