Изключително грозно и недопустимо е вмешателството на служебното правителство в

...
Изключително грозно и недопустимо е вмешателството на служебното правителство в
Коментари Харесай

Христо Терзийски: Вмешателството на правителството в кампанията е грозно и недопустимо |

Изключително грозно и неприемливо е вмешателството на служебното държавно управление в предизборната акция. Това съобщи някогашният министър на вътрешните работи и лидер на листа и претендент за депутат от ГЕРБ-СДС (бюлетина №5) в Кюстендилска област Христо Терзийски в изявление за OFFNews. 

Преди да стане министър през юли предходната година, Терзийски е бил на разнообразни длъжности в Министерство на вътрешните работи - бил е шеф на група в бранш " Криминална полиция " на 6-о РПУ, както и шеф на бранш " Наркотици " на Столична дирекция на вътрешните работи. През 2009 година е заместник-директор на Столична дирекция на вътрешните работи. През февруари 2015 година става шеф на Главна дирекция " Национална полиция ". Временно извършва и длъжността основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

1. Г-н Терзийски, Вие сте претендент от Кюстендилска област, израснал сте там. Какви са проблемите в региона и по какъв начин бихте ги решили?

За нашата област са годни провокациите, които са значими и за останалата част от страната – икономическо развиване, вложения и нововъведения, съвременно обучение, поддръжка за дребния и междинния бизнес. За да реализираме тези цели, в Кюстендилския район сме заложили на съответни планове, които ще изпълним, в случай че получим доверието на нашите съграждани.

Важно е да продължат огромните инфраструктурни планове. Ще изградим 4-лентов път от Автомагистрала " Струма " до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево ", което ще увеличи сигурността на придвижването, ще усъвършенства свързаността на Кюстендил и ще разшири капиталовия и туристическия му капацитет. Фокусирани сме и върху построяването на язовир " Кюстендил " с пречиствателна станция от най-модерен вид, който да даде на популацията в региона качествена питейна вода, а на земеделците – опция за предвидим достъп до вода за напояване. Наред с това предвиждаме построяването на към 150 км водопреносна мрежа.

Предвиждаме в Кюстендил да бъде издигната съвременна многофункционална спортна зала, която да даде опция на младежите да имат най-хубавите условия за спорт и деен и здравословен метод на живот. Добър образец за сполучлива работа с младежите и одобряването на спортните обичаи е Дупница, откъдето са излезли доста национални спортисти, популяризирали България. Искаме да помогнем и на земеделците да имат условия да съхраняват продукцията си в новата хладилна база, с цел да получат обективна цена за труда си. Ще разширяваме софтуерния парк, който се построява, да продължим да привличаме „ зелени “ промишлености, които ще развиват стопански района, само че и ще подсигуряват устойчивото му развиване. Както означих, в програмата ни са заложени не общи цели, а съответни планове. Най-важното е да осигурим условия за младежите, които да ги стимулират да останат да работят и основават фамилии в родните си места.

2. Как виждате ролята си в политическия живот след изборите на 11 юли?

Това в огромна степен ще зависи от волята на гласоподавателите и резултатите от изборите. Готов съм по най-хубавия метод да работя в интерес на моите съграждани от Кюстендилска област като депутат в идващия Парламент. А в случай че хората ни гласоподават доверие, което да ни още веднъж да ни сложи в позиция да получим първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, ще можем с сътрудниците да обсъдим и преценим дали мога да бъда потребен и с друго. При всички положения съм стимулиран да работя за постигането на задачите, които сме си заложили в обединението ГЕРБ-СДС – развиването на демократична, свободна и просперираща България, която ясно и поредно отстоява европейските и евроатлантическите полезности. Мисля, че това е точно най-важният избор, пред който е изправена България на 11 юли. Видя се, че постигнатото с години, може елементарно да бъде пропиляно единствено за няколко месеца. Надявам се, че българските жители с вота си няма да разрешат България да се върне обратно.

3. Вашият правоприемник в Министерството на вътрешните работи разкри, че някогашен вътрешен министър е обсъждал в Кюстендил по какъв начин да бъдат привлечени 15 000 македонци с българско поданство, които да гласоподават в България на идните избори. Разпознавате ли се в думите му?

Аз самият доста бих желал да схвана кой е този някогашен вътрешен министър, за който служебният министър насочи изказванията за пазаруване на гласове, само че служебният министър не го назова – знае, че това може да има наказателно-правни последици за него. И защото в Кюстендилска област няма изключително обилие от някогашни вътрешни министри, които са претенденти за народни представители, то сходна операция е ясно, че цели да бъде асоциирана с мен.

Това е извънредно грозно и неприемливо вмешателство на служебното държавно управление в предизборната акция. Затова незабавно реагирах и приканих, в случай че има данни за закононарушение, да се работи с цялата суровост на Закона. Но в случай че това изказване не се потвърди, е редно да се понесе отговорност за лъжите и операциите. Само че хора, за които никой не е дал своя вот, каквито са членовете на служебното държавно управление, няма по какъв начин да носят политическа отговорност. Явно това ги стимулира да основават безпорядък в съвсем всяка сфера на ръководството. Надявам се най-малко, че няма да е за дълго.

4. Как оценявате дейностите на чиновниците на Министерството на вътрешните работи по време на митингите против водача на ГЕРБ и някогашен министър-председател Бойко Борисов и против основния прокурор Иван Гешев?

Смятам, че чиновниците на Министерството на вътрешните работи постоянно почтено са изпълнявали своите отговорности, без значение дали митингите са били против водача на ГЕРБ, против водачи на Българска социалистическа партия или на която и да е друга партия, която е управлявала.

Те са деполитизирани и функционалностите им са свързани само със отбраната на националната сигурност и опазването на публичния ред. Затова всеки опит да бъде употребявано Министерство на вътрешните работи за предизборни цели одобрявам освен като неприемливо политическо държание, само че и като сериозна опасност за стабилността на системата за сигурност като цяло.

5. Докато бяхте министър, ОЛАФ завърши следствие, съгласно което Министерство на вътрешните работи е нарушило изискванията на съглашение си с Европейска комисия, като е употребило евросредства за закупуване на коли от по-стари ресурси вместо нови полицейски коли. Тогава Европейската работа предложи да бъдат възобновени 6 млн. евро. Беше ли осъществена инспекция и в случай че да – какви са резултатите от нея?

По случая бяха осъществени инспекции и от ОЛАФ, и от Прокуратурата. Въпреки, че въпросът се развива няколко години, преди да бъда определен за министър, считам, че публичният интерес изисква да бъде изяснена съответната отговорност на всички лица, които имат отношение по него. Защото критериите за тази поръчка са били заложени в интервал, в който на власт е било друго служебно държавно управление, назначено от същия Президент. Тогавашният министърът на вътрешните работи и до момента е консултант на господин Радев, тъй че допускам, че би могъл да даде за медиите спомагателна изясненост – отвън процесуалните дейности по проблема.

6. Разпоредихте инспекция за бития от служители на реда студент по време на митингите Евгени Марчев. След нея имаше четирима осъдени чиновници, само че не и уволнени. Защо?

Винаги съм бил праволинеен към всяко нарушаване на гражданските права от страна на чиновници на Министерство на вътрешните работи. Защото точно те би трябвало най-категоричния бранител на свободата и правовия ред. Що се отнася до наказванията, които биват налагани при определяне на нарушавания, то те се дефинират от заключенията на извършеното дисциплинарно произвеждане. По закон можем да глобяваме единствено това, което е потвърдено. Но това напълно не значи, че всеки жител, който бъде пострадал от дейностите на полицейските чиновници, няма задоволително други правни благоприятни условия да отбрани правата си и да потърси правдивост. При това – от органи и институции отвън Министерство на вътрешните работи – прокуратурата и съда.

Предизборна обява. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР