Изключително голяма“ 400-годишна коралова формация е била открита в Големия

...
Изключително голяма“ 400-годишна коралова формация е била открита в Големия
Коментари Харесай

Откриха 400-годишен корал в Големия бариерен риф

„ Изключително огромна “ 400-годишна коралова групировка е била открита в Големия бариерен риф, излиза наяве от публикация, оповестена в журнала Scientific Reports.

Коралът на име „ Муга дамби “ е открит през март до остров „ Орфей “, край крайбрежията на Северен Куинсланд, по време на научни проучвания на жители, написа ДПА.

Според материала коралът е от рода каменисти Porites, като диаметърът му е най-големият, измерван от учени. Същевременно е и шестият по величина, измерван в Големия бариерен риф в миналото.

„ Той е полусферичен, висок 5.3 метра и необятен 10.4 метра, което го прави с 2.4 метра по-висок от идващия по величина корал, измерен в Големия бариерен риф “, разяснява Адам Смит, ръководещ шеф към организацията Reef Ecologic към университета „ Джеймс Кук “ (JCU).

Специалистът споделя, че коралите са в положително здраве, като 70% от тях са живи, макар че са оживели „ до 80 огромни циклона, голям брой събития за избелване на корали, както и епохи излагане на инвазивни типове, отливи и човешка активност “.

 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР