Изключително динамично и индивидуално остава времето в различните части на

...
Изключително динамично и индивидуално остава времето в различните части на
Коментари Харесай

Циклонът Анабет носи апокалиптичен студ в първите дни от пролетта

Изключително динамично и самостоятелно остава времето в другите елементи на страната. Последните напъни на зимата ще се усетят в Северозападна България, където през идващите дни се чакат превалявания от сняг, а студът още веднъж ще скове цялата страна.

Какво време ни чака в последните часове на отиващата си зима и в първите дни от пролетта, в детайли описа в утринния блок на Нова телевизия климатологът доцент Георги Рачев.

От Българска академия на науките предизвестяват, че югозападните региони ще бъдат връхлетени от първите пролетни стихии, които е допустимо да донесат със себе си проливни дъждове. В Дунавската низина и Източна България вятърът ще продължава да духа извънредно мощно. След предизвестията за рисково време през уикенда в понеделник жълт код за формиране на поледици е разгласен в 9 области в Северна България. Проблем могат да основат и реките у нас.

„ Времето през тази седмица ще бъде много динамично. Вятърът, който се появи, е по този начин нареченият фьон — топъл и изсъхнал, нормално мощен и стремителен, който духа от планините”, изясни доцент Георги Рачев.



Фьонът е променлив, с доста внезапни пориви, които могат да надминат и 40 метра в секунда. Преди много години подобен вятър беше отвеян покривът на "Пирогов ", да вземем за пример. Покривите са отнесени поради стрехите. Вятърът влиза изпод и ги отнася ", изясни доцент Рачев.

Коренна разликата във времето ще има в Северна и Южна България.

Валежите от дъжд ще продължат до петък като за малко ще има и натоварен снеговалеж, който обаче, бързо ще се стопи. Ще има сняг и по планините.

"Утре посрещаме и астрономическата пролет. Времето ще е доста динамично и дъждовно. Тези хора, които останаха без покрив, ще имат нов проблем. Започват нови превалявания чак до петък. Лошо време ни чака — ще има сняг, ще има и дъжд и вятър. Огромна котловина на мраз се спуска над цяла Европа. Навсякъде на континента ще има негативни температури ", съобщи Рачев и добави: "Средиземноморието безусловно бълва циклон след циклон. "Анабет " още следобяд ще даде отражение в страната. В четвъртък ще е най-студено, тъй като студеният въздух ще се настани в България. Тогава температурите ще паднат до към минус 7 градуса. "

"В България ще има огромно метеорологично многообразие. Ще вали сняг в региона на Видин, тази вечер може да забележим сняг и в региона на София ", съобщи още специалистът.

През тази седмица сумарният дъжд тук-там ще бъде сред 30 и 50 л/кв. м. Със сигурност ще има развили и службите е добре да следят реките, предизвести климатологът и посочи, че изключително внимание би трябвало да се обърне на река Дунав.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР