Изключителен жест на съпричастност и емпатия от Oбщина Пловдив към

...
Изключителен жест на съпричастност и емпатия от Oбщина Пловдив към
Коментари Харесай

Първо в bTV: Пловдив дава подслон и храна на украинските баскетболистки


Изключителен жест на съпричастност и емпатия от Oбщина Пловдив към блокирания в България женски баскетболен тим на украинския „ Прометей “ Днипро. Както bTV ви описа още предходната седмица, войната в Украйна завари 12 спортистки, техните треньори и съвсем цялата администрация на клуба в града. От през днешния ден, те към този момент са взети под крилото на градската администрация, която им обезпечава безплатно и за безграничен интервал от време безвъзмезден заслон, храна и зала за тренировки.



Цялата група от „ Прометей “ е приютена в „ Младежкия дом “ в Пловдив, където с помощта на общината, за всеки има обезпечена безвъзмездна храна през целия ден, както и отлични условия за нощуване. Тази заран девойки и управление организираха прочувствена среща с кмета – баскетболната легенда Здравко Димитров, както и с неговия заместител по спортните въпроси Георги Титюков. Покъртителните истории на тези човешки ориси разплакаха Димитров, който подсигурява цялостната си поддръжка.



Един от най-силните женски баскетболни тимове в цяла Европа дойде у нас в средата на февруари. В клуба бяха водени от желанието на своя президент Владимир Дубински да не преустановят присъединяване в Европейската купа на ФИБА – нещо, което към този момент не беше допустимо в Украйна.

Тогава „ Прометей “ избра Пловдив за град-домакин на първия си мач от ¼-финалите на шампионата против турския „ Мерсин “. Макар и с натежали от тъга и паника сърца, единствено ден след първия обстрел над Киев от съветските военни, украинките събраха мощ и излязоха на терена против зведната селекция на „ Мерсин “.

Срещата се състоя предходната седмица в зала „ Сила “ и в нея „ Прометей “ загуби по резултат. Но завоюва локалната аудитория като подари приходите от билети на най-симпатичния баскетболен отбор в Пловдив – този на най-малките „ първенци “ – децата със специфични потребности, воден от неуморната Тина Димитрова – общоприет управител на мъжкия „ Академик “ Пловдив.



На 2 март „ Прометей “ завърши присъединяване си в Европейската купа като загуби и втория дуел от „ Мерсин “, този път като посетител в Турция. За тима няма връщане назад към Украйна и цялата група избра да се прибере назад в Пловдив.

В Украйна обаче всеки от „ Прометей “ е оставил най-малко част от своето семейство: майки, татковци, баби, дядовци, съпрузи, даже деца… Връзката с околните по телефона е сложна и не постоянно се реализира. На хиляди км от родината едни смели спортисти са безсилни, а единственото, което им остава, е да се молят. За живота на най-милите си, за завършек на експанзията. И за мир. Който към днешна дата е все по-илюзорен.



За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР