Изключено е да има криза като тази от 1996 -

...
Изключено е да има криза като тази от 1996 -
Коментари Харесай

Икономистът Красен Станчев: Очаква ни тежка зима, но не и като Виденовата

„ Изключено е да има рецесия като тази от 1996 - 97 година. Правителството на Стефан Софиянски наследява инфлация, която единствено за февруари е 240%, т.е. всяка седмица се удвояват цените. Необслужените заеми възлизат на към 60%. Това води до най-тежката и скъпа банкова рецесия от всички страни в постсъветското пространство. Имаме загуба на спестявания. И в този момент се чака да има такава, само че тя ще бъде най- доста 10% “, пресмята той.

 

„ Всяко повишение на базовата рента от Европейската централна банка води до по-голяма възможност от криза и спад на стопанската система “, изяснява специалистът за БНР.

 

„ Следващият парламент би трябвало да замрази някои разноски, изключително такива, които не са ориентирани към вложения “, поучава Станчев и прибавя: „ Необходимо е да се пренасочат средства за целево подкрепяне на тези, които най-вече се нуждаят от това. Трябва да се даде ясна вероятност за стопанска непоклатимост и ориентировка. В региона на енергетиката пък би трябвало да се обезпечи конкуренция на всички снабдители “.

 

Доц. Станчев чака къс живот на идващия парламент и предвижда, че ще се наложи актуализация на бюджета.

 

„ Дефицитът за пръв път надминава психическата граница от 10 милиарда. Затова е значимо тъкмо в този миг да бъдат овладени държавните разноски и се даде вероятност за непрекъснато основаване на приходи. Основният проблем при такива рецесии е, че работодателите може да останат без работа. Парламентът би трябвало да махне всички преференции при Данък добавена стойност, с цел да се стабилизира бюджета. Необходимо е целеустремено подкрепяне на тези групи от популацията, които заслужават. Това са на първо място пенсионерите “, акцентира той.

 

Според него е значимо да се даде вероятност и на общинските бюджети: „ Независимо дали е корпоративен или върху персоналните приходи, данъкът може да остава там, където е създаден, т.е. в общините “. 

 

Станчев е на мнение, че не е допустимо страната да овладее цените на газа и тока: „ Сега всичко ще зависи от договарянията на Европейски Съюз с външни снабдители като обединен пазар “.

 

„ Много европейски страни създават проекти за икономисване на електрическа енергия. У нас към момента няма подобен, само че евентуално ще се наложи да бъде създаден “, споделя още доцент Станчев. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР