Изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич е неприемливо и

...
Изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич е неприемливо и
Коментари Харесай

Външно смъмри сръбския външен министър пред посланика на Белград

Изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич е недопустимо и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки. Такова обръщение е претрупан да съобщи на своя началник сръбският дипломат у нас Владимир Чургус, който бе извикан на среща в българското Министерство на външните работи по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева. Повод за реакцията на непоносимост от наша страна е изявление на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич от 6 юли 2019 година, в което той прави коментар на отговор, даден от българския министър председател Бойко Борисов на конференция в Познан. Попитан тогава по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика, откакто неговата страна не признава Косово, Борисов съобщи: “Когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово ”.

Дачич реагира разпалено в изказване за сръбската национална като посъветва " Бойко да не дава ум на Борел ", а по-късно повтори упрека си и в изказване на националната осведомителна организация ТАНЮГ с думите:  " Както имаме схващане по въпроса за българската национална еднаквост, езика или Гоце Делчев, по този начин чакаме и схващане за смисъла на косовския въпрос за сръбския народ. Това изказване на българския министър председател не се отнася до квотите за лов на риба или качеството на сръбското сирене в договарянията с Европейски Съюз, а се отнася до териториалната целокупност на Сърбия. ” Пред посланика на Сърбия през днешния ден е било очебийно, че на срещата в Познан българският министър председател приказва като европейски политик и коментарът на външен министър на страна отвън Съюза в този случай е неудобен. Изтъкната е била и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, триумфите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което съумя да върне този основен за района въпрос в европейския дневен ред, оповестяват от Външно.
На срещата е бил издигнат въпросът и за последвало изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич за осведомителна организация " Танюг ", което също се прави оценка като недопустимо от българската страна. В тази връзка настоятелно е било изразено очакване сходни изявления да не се повтарят в бъдеще.
Посланик Чургус е благодарил за поддръжката, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и е подчертал връзките сред двата народа, като обърнал внимание на прочувствения темперамент на изказванията. Всички имаме интерес от положителни връзки със съседите и непоклатимост в района, е подчертал той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР