Изказването на Ердоган за душевните му граници, не е провокация

...
Изказването на Ердоган за душевните му граници, не е провокация
Коментари Харесай

Лютви Местан: Омръзна ми Турция да се размахва като плашило

Изказването на Ердоган за душевните му граници, не е провокация към България. България е там, където живее и един български жител и в случай че ние сме съгласни с тази максима, би трябвало да признаем това право и на други държавници. Това сподели водачът на ДОСТ Лютви Местан в ефира на БТВ.

„ Аз ще се веселя да чуя, че сърцето на българския президент се простира до Бурса, където живеят няколкостотин хиляди жители. В тази доктрина няма никакви териториални искания. Моите душевни граници се простират, където има и един българин. Моят апел е тази теза да не се смесва с някаква опасност за териториални искания. Омръзна ми Турция да се размахва като чучело “, акцентира той.

Той разяснява и въпроса с геноцида над българското население в Одрин. „ Всяка война има за резултат и десетки хиляди почтени жертви и да се търси определението геноцид за всяка покруса е недопустимо и прекомерно. Тези тематики не трябва да се политизират ненужно. Това са диалози, които би трябвало да се водят сред специалисти на двете страни. Има и насрещни искания поради хилядите български жители, изгонени през 1989 година “, написа novini.bg.

„ Мит е, че ДОСТ е продължение на Ердоган. Имал съм две срещи с Ердоган, като ръководител на Движение за права и свободи и водач на ДОСТ “, увери Лютви Местан.

„ Случилото се във Варна е сериозен геополитически пробив в дипломацията на Бойко Борисов. Ако той в действителност съумее да провежда и втората среща до края на европредседателството на България, той ще е направил исторически пробив. Турция е най-търпеливият кандидат-член на Европейски Съюз “, сподели политикът. По думите му Турция би трябвало да е член на Европейски Съюз. „ Присъединяването на Западните Балкани се възприемаше в по-широк подтекст и да се одобряват и Турция и Украйна. Така Европа ще стане по-силна “.

„ ДОСТ в никакъв случай не си е разрешавала да се намесва във вътрешната политика на Турция. Очаквам турският политически хайлайф да е в по-близки връзки с партиите, които пазят правата на ражданите, живеещи на българска територия “, акцентира Местан.

По отношение на нарушаването на гражданските права в Турция, Местан сподели: „ Днес Турция води тежка война с терора. Стотици турски жители губят живота си в нея. На нейна територия има 4 милиона бежанци. Не можем да прилагаме по отношение на Турция нереални критерии “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР