Изказване на турския посланик в София Хасан Улусой, на откриването

...
Изказване на турския посланик в София Хасан Улусой, на откриването
Коментари Харесай

Нов скандал с Турция, този път заради изучаването на турски в училищата

Изказване на турския дипломат в София Хасан Улусой, на откриването на цех в Кърджали, накара министър председателят Бойко Борисов да му изиска пояснение. Новият мини скандал с Турция се случва по-малко от два месеца, след напрежението сред двете страни, поради изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че след напън българският парламент е трансформирал Законът за вероизповеданията.

" Колкото повече нараства броят на тези български жители, които с изключение на български владеят добър вербален и писмен турски език, толкоз повече това ще усили протокът на турски вложения в страната. Разчитаме на българските управляващи за по-ефективно проучване на турски език в учебните заведения от страна на българските жители и най-много от сънародниците ви. Ние сме подготвени да спомагаме в тази посока ", сподели Улусой по време на церемонията по разкриване на завода на турската компания " Теклас " през днешния ден, съобщи организация " Фокус ".

След като преряза лентата на завода за гумени съставни елементи за автомобилната промишленост, на въпрос на публицисти Борисов сподели, че " ще изиска още в този момент посланикът да обясни думите си, с цел да не стават спекулации ". Премиерът означи, че не е работа на дипломата да дава препоръки.

Той изрази мнение, че не е редно да кажеш на една страна наложително да вкара учи на даден език, в случай, че по тази опция Народното събрание се произнесъл ясно и тъкмо ". " Който желае може да учи турски по всевъзможен метод ", означи Борисов, представен от пресслужбата на Министерски съвет и добави, че в България младежите учат доста езици.

" Колкото повече, толкоз по-добре ", акцентира той. " Работа има колкото желаете, само че би трябвало подготовка. Затова въведохме и дуалното образование, и курсове за преподготовка ", сподели още министър-председателят.

Иначе през днешния ден турският дипломат означи още, че " в другарска и съюзническа България има над 300 български компании с турски капитал ". " Днес Турция е третият по величина търговски сътрудник на България с годишен търговски стокообмен сред двете страни, възлизащ близо на 5 милиарда $ ", акцентира Улусой.

Както е известно, макар острата реакция в България след изявлението на Мевлют Чавушоглу, България по този начин и не получи опрощение за изказванията за интервенция от Турция в изработването на закона. Става въпрос за поправката, с която бяха разсрочени за 10 години обществените задължения на вероизповеданията. От нея най-облагодетелствано е Главното мюфтийство, което е главният дебитор на страната, с над 8 млн. лв. отговорности. Позицията на Турция до отшумяването на абсурда остана, че думите на Чавушоглу са извадени от подтекста и опрощение, каквото Борисов изиска, не е нужно.

Токът на борсата бил по-скъп поради ремонт в АЕЦ и студа

Повишаването на цените на промишления ток, от което бизнесът показва неодобрение, се дължи на ремонта на един от блоковете на АЕЦ Козлодуй и студеното време, в което се употребяват климатици и печки за отопление, сподели още Борисов в отговор на настоящи въпроси.


" Естествено е, че когато е в ремонт единият хилядник е обикновено на борсата, която е 100% свободен пазар, да има съмнения ", разясни той. Премиерът добави, че обстановката ще се възстановява скоро.

Заради високите цени на тока на енергийната борса работодателските организации желаеха преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) и промяна на нейното управление. В отговор ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов извика изпълнителния шеф на борсата Константин Константинов и изиска данни за всички покупко-продажби във всички сегменти на борсовата търговия.

След като преряза лентата на завода за произвеждане на гумени елементи за коли край Кърджали Борисов сподели, че икономическата и финансовата непоклатимост дава резултати, капиталовият интерес към България е огромен, а 100% от създаденото се изнася.

Премиерът посочи, че за разлика от преди 15-20 години, в този момент се влага в действителната стопанска система и се основават висококачествени артикули в България, което се отразява положително и на Брутният вътрешен продукт на страната. След като вложителят в завода благодари на държавното управление за поддръжката, Борисов непретенциозно означи: " Благодарности не са нужни, това ни е работата, добре сме я свършили ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР