Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на

...
Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на
Коментари Харесай

Нинова към БНБ: Защо нямате доклад за плюсовете и минусите от присъединяването ни в Еврозоната

Изказване на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на чуването на Управителния съвет на Българска народна банка в Народното събрание:

Много е изненадващо това гласоподаване на “Продължаваме смяната “, ГЕРБ и “Демократична България “ да не се излъчва непосредствено по Българска национална телевизия и БНР, тъй като това са партии, които упорстват бързо, в този момент и без да чакаме оценката на Българска народна банка, да пристъпим към проекта за осъществяване за присъединение на България в Еврозоната през 2024 година

Освен това, “Продължаваме смяната “ в предходното държавно управление предложиха една много сериозна сума за осведомителна акция, с цел да стигне до хората истината, за плюсовете и минусите от присъединението ни в Еврозоната. А през днешния ден гласоподават " срещу " хората да чуят от най-същественото място – Народното събрание истината. Но ваша воля, дано българските жители да преценяват за какво се прави това.

Виждам и господин Пеканов да влиза, в случай че не сме го канили на това чуване и ще ви кажа за какво. Да, министър може когато и да е да пристигна, само че кабинетите, без значение дали са постоянни или служебни, съставляват изпълнителна власт, а ние – Народното събрание. И предходното държавно управление възлагахме Българска народна банка да направи оценка на опасности като самостоятелен орган. Съгласно закона, никой няма право да влияе на Българска народна банка, да дава инструкции или отзиви: “При практикуване на пълномощията и осъществяване на отговорностите си по този закон, Българска народна банка, шефът, членовете на Управителния съвет са самостоятелни и нямат право да желаят или да одобряват инструкции от институции, органи, служби, организации на Европейския съюз, от Министерския съвет или от държавните управления на други държави-членки на Европейски Съюз, както и от други органи и институции “.

Целта на днешното чуване е да чуем този самостоятелен орган, тъй като разчитаме, че те нямат политически пристрастия, идеологически обвързаности и са експерти. И ще ни кажат действително какво ще се случи, в случай че продължаваме да взимаме решения за 2024 година, би трябвало или не би трябвало да се отсрочва. Очакваме

справедлива оценка, непродиктувана от никакви други фактори, с изключение на от тяхното професионално и без значение разбиране.

Поискахме това чуване, тъй като въпросът за влизането на България в Еврозоната е извънредно значим и настоящ и тъй като има доста огромна поляризация в обществото. Включително и измежду нас има партии, които желаят в този момент и незабавно да задействаме всички механизми, с цел да може това да се случи при започване на 2024 година Има и други партии, които оферират да не влизаме въобще. Това са двете крайности и ние желаеме тук, обективно и професионално, посредством отчета на Българска народна банка, да отсеем обективното от субективните ни политически и идеологически оценки и да мислим само за ползите на България и на българския народ.

Има справедливи неща, които не можем да заобиколим – още с присъединението на България в Европейски Съюз ние сме приели, че като членове ще имаме еврото като валута. Второ – всяка страна взема решение по кое време да стане това и трето – би трябвало да отговаряме на избрани условия, с цел да бъдем признати в Еврозоната. Според тези условия сега ние не можем да влезем в Еврозоната, най-много поради високата инфлация, условията за недостиг – справедливи макроикономически индикатори.

Вярно ли е, че с цел да влезем в тези рамки, би трябвало внезапно да свалим инфлацията до 6-7%, сега тя е 10-11%? Дефицитът да влезе в границите на 3%? И това би трябвало ли да стане с доста внезапно понижаване на разноските – на заплати, на обществени заплащания, финансови разноски? Това би ли довело за криза в българската стопанска система и увеличение на бедността и неравенствата в България?

Целта на това чуване е да кажем истината на хората, да се спре с подправените вести, с всяването на страхове, с манипулирането на публичното мнение по този въпрос.

Имаме и няколко съответни въпроси, които сме задали в питането: Как ще се отрази на икономическия напредък, на финансовата и банковата непоклатимост, конкурентоспособност на българските компании, резултатът върху настоящата сметка и комерсиалния баланс, покупателната дарба на приходите и депозитите, включително върху инфлационните упования, степента на опазване на суверенитета при ръководството и потреблението на валутните и златните запаси и възможните задължения по погашение на задължения на Европейския съюз и на други страни-членки, които към този момент са в Еврозоната?

В тази връзка имам и следния въпрос – според решение на Координационния съвет за Еврозоната от 13 юли, първият вид на отчета ви трябваше да бъде подготвен до края на юли, а окончателният - до края на август. Защо няма отчет, уважаеми членове на Управителния съвет на Българска народна банка? В него трябваше да има две елементи – мнението на Българска народна банка и мнението на Министерство на финансите. Кой не си е приключил работата и имате ли отчет? Бихте ли го дали на Народното

заседание, т.е. на оня орган от парламентарната република, който е най-съществен и който в последна сметка би трябвало да вземе решението дали да пристъпим към присъединение при започване на 2024 година или да го отложим?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР