Изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с

...
Изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с
Коментари Харесай

Приеха бюджета на София за 2022 г. Фандъкова с отчет и разкрития за трудностите

Изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова по отношение на приемане на бюджета на Столичната община:

Приемаме този бюджет на София в извънредно време. Първо, доста по-късно, поради закъснелия бюджет на страната, което затрудни някои по-големи заплащания за метрото и превоза, само че се справихме. Второ, в обстановка на война в Украйна с растящи и непрогнозируеми цени на първични материали и енергоизточници. И трето, в обстановка на увеличаваща се инфлация и увеличаващи се цени на съществени артикули.

Прочетох деликатно предложенията, които пристигнаха от политически групи и обособени съветници, и виждам, че отчитате комплицираната икономическа обстановка и огромните незнайни, с които би трябвало да успеем да се оправим, с цел да подсигуряваме главните функционалности на града, без да стопираме развиването му.

Благодарение и на вашите оферти увеличихме предстоящите лични доходи с 22,5 млн. лева Планираните лични доходи на общината в плана за бюджет са 842,5 млн. лева Смятам, че е реалистично – без повдигане на налози, само че с добра събираемост и предстоящ растеж на покупко-продажбите с парцели, да съберем 65 млн. лева повече от предходната година.

466 млн. лева са приходите от локални налози и 376 млн. лева - неданъчните доходи. Като изключим такса боклук – 245 млн. лева, която се изразходва единствено за дейностите по непорочност, остават 597 млн. лева, които можем да насочваме към другите цели и браншове.  Това са под 1/3 от целия бюджет от 2,101 милиарда лева, който  могат относително свободно да бъдат разпределяни към другите браншове. Подчертавам го поради неспиращите спекулации, че тези големи 2 милиарда лева могат да се харчат, на който за каквото му хрумне. Вие сте общински съветници с опит и знаете, че това не е допустимо. Затова благодаря и за градивните оферти за бюджета, въпреки че очевидно не може напълно да се избяга от популистките изявления, в които се приканва, да вземем за пример, европейските средства за РДФ-инсталацията да се дадат за строителство на детски градини. Знаете, че това не е допустимо, даже и в случай че ни бъдат отрязани.

272 млн. лева са извоюваните средства по европейски стратегии в бюджета за тази година. 119 млн. лева сме обезпечили като целеви капиталови заеми. Всеки лев от тях е целеви и не може да се харчи за други цели. Разбира се, в средата на ежедневен популизъм всичко може да се каже и изиска.  Такава къса обществена популярност обаче не води до действителен резултат.

799 млн. лева от бюджета ни за тази година са държавно делегираните действия. Почти 100% от тях са за прехрана, осигуровки и заплати на учители, обществени служащи, медицински сестри в учебните заведения и работещи в културни институти. И това не са средства, които общината може да вземе и даде за нещо друго.

Тази седмица видях изявления на кметове на региони и общински съветници от обединението, която ръководи страната, за подготовката на законова смяна, с която „ непосредствено да се вършат отчисления “ от локални налози към районните администрации. Аз персонално поддържам децентрализацията, такава каквато съществува в огромните европейски градове. Но наблягам - действителна и същинска децентрализация. Това значи % от налозите върху приходите, които събира страната, да се връща в бюджетите на общините, за решение на проблемите на хората, които заплащат, там където живеят.

Това е децентрализация, която ще даде действителна опция на локалните управляващи да вземат решение проблеми по-ефективно и по-бързо. Това ще даде и действителен запас, който да се насочи към районните кметове, несъмнено, против ефикасен механизъм за надзор, какъвто сега не съществува. 

Софиянци внасят в държавния бюджет към 9 милиарда лева от директни налози.  Това е съвсем 20 пъти повече от локалните налози, с които общината разполага и при 0 лева изравнителна дотация за София от държавния бюджет. Надявам се, че като хора, които ръководят страната и половината региони в София, ще предложите и приемете механизъм, който ще е обективен за софиянци – това значи % от налог общ приход да се връща в общинския бюджет. Когато упорствам за финансиране от страната за София, аз желая единствено дребна част от това, което хората, които живеят и работят тук, внасят и заслужават. Това е същинската децентрализация, която уповавам се, че ще предложите на Народното събрание. Защото когато става дума за финанси, справедливостта е доста тъкмо разбиране. След това към този момент може да се приказва за механизъм за разпределение към регионите, с което съм изцяло съгласна.

Най-тежкият проблем, който стои пред нас тази година е обезпечаване на средства за градския превоз. С предложенията на господин Контрера и госпожа Йорданова залагаме в плана за бюджет 170 млн. лева за финансиране на градския превоз. До няколко дни ще е подготвен проектът за оптимизация във всяко сдружение, което да обсъдите с приемането на транспортната задача. Заради към момента понижения брой пасажери и поради галактическите цени на електрическата енергия и природния газ, превозът ни е в доста тежко състояние. Въпреки че отделяме 36% от личните си доходи, с цел да осигурим напредването на жителите и заплатите на работещите, тези средства остават незадоволителни, и продължаваме да разчитаме на финансиране при актуализацията на държавния бюджет. Надявам се, че всички вие ще го подкрепите.

594 млн. лева е капиталовата ни стратегия за 2022 г.  Въпреки огромните провокации осигуряваме финансова стратегия, която е с 82 млн. лева по-голяма от предходната година.

Най-големият план, който започнахме тази година е разширението на третата линия на метрото. 94,2 млн. лева са средствата за строителство към „ Левски Г “ в плана за бюджет. Очакваме и 40 млн. лева от държавния бюджет за сектора към „ Слатина “ след намаляването на средствата в Плана за възобновяване. Не можем да си позволим да чакаме утвърждението на националния проект за възобновяване, което за следващ път се отсрочва и по тази причина започнахме строителството със лични средства. Надявам се, че до седмици държавното управление ще отбрани проекта, който неведнъж промени, тъй като той е привързан със период за осъществяване – средата на 2026 година, без значение от датата на утвърждението му.

Общо 214 млн. лева са вложенията в бранш превоз, в които с изключение на строителството на метрото влизат и 10 нови метровлака, 25 нови трамвая, 52 електробуса и съществени поправки на трамвайни трасета. Освен ремонта на трасето по бул. „ Цар Борис III “, планираме да стартираме и първия стадий от трасето по бул. „ Мария Луиза “ от ул. „ Козлодуй “ до 5-а градска болница.

20% от финансовата ни стратегия, 120 млн. лева, са за пътна инфраструктура. 63 млн. лева от тях насочваме към създаване на 16 обекта, елементи от вътрешните кръгове на София и съществени пътни артерии. (основните обекти са: бул. „ Т. Каблешков “, бул. „ Филип Кутев “, „ Източна дъга “ – стадий 1, бул. „ Ломско шосе “ – стадий 1, ул. „ Опълченска “, бул. „ Копенхаген “, бул. „ Рожен “, ул. „ Димитър Пешев “).

54,5 млн. лева отделяме за съществени поправки на 34 обекта (основните са бул. „ Първа българска войска “, ул. „ Кукуш “, ул. „ Н. Коперник “, ул. „ Народно хоро “, ул. „ Народен воин “, ул. „ Флора “, ул. „ Емилиян Станев “, улици в така наречен нови квартали, в това число и транспортните тунели на НДК и към „ Люлин “.)

89 млн. лева влагаме в построяването на тръбопровод и канализация. Със средства по оперативна стратегия „ Околна среда “ стартира построяването на канализацията на „ Симеоново “, „ Драгалевци “, „ Кръстова вада “, „ Суходол “, „ Обеля “, „ Бенковски “, Нови Искър и квартали на Банкя. Отделяме и 16 млн. лева лични средства за 13 ВиК-обекта в „ Овча купел “, „ Връбница “, „ Горубляне “, „ Манастирски ливади изток “, дубльор на колектора по „ Симеоновско шосе “ и други

56,5 млн. лева влагаме в учебни заведения и детски градини. За строителство са включени 22 нови здания на детски градини (и още 6 единствено за разплащане, които са готови) и 10 - за съществени поправки. Към плана за бюджет сме присъединили и лист с още 17 нови детски градини, с които имаме подготвеност да аплайваме в програмата на МОН за ново строителство. Сутринта разговарях с министерството и имаме заричане, че ще получим спомагателни средства.

Всички тези средства за строителство на нови детски градини непосредствено предоставяме на кметовете на региони. Това са 42 млн. лева при кметовете на региони, към които можем да прибавим още най-малко толкоз от МОН. Въпросът какъв брой бързо ще преодолеем дефицитът тук-там е общ. Бързината, с която ще се оправим е равна на скоростта на най-бавният. Затова ускоряваме контролът върху осъществяването на обектите в регионите, на които кметовете на региони са възложители. Изключение е единствено една детската градина - в кв. „ Манастирски ливади “.

14 млн. лева отделяме за строителството на 3 нови учебни заведения (28 СУ в Красна поляна, 9 Френска гимназия, 104 СУ в „ Триадица “) и поправки в 13 учебни заведения. В предложенията за бюджета, които направихте, имаше претенции за включване на главните поправки и на други учебни заведения, които несъмнено се нуждаят от вложения. Добрата вест е, че за такива поправки са заложени средства в Плана за възобновяване, тъй че колкото по-бързо бъде признат, толкоз по-скоро и ние ще можем да подадем нови планове, като 35 СЕУ, което предлага господин Бонев и 105 СУ, което предлага групата на Българска социалистическа партия.

Възложила съм на всички кметове на региони да приготвят енергийни обследвания на всички учебни заведения и детски градини, да които идат да аплайваме по проекта, с цел да бъдат подготвени.

Виждате, че макар рецесията успяхме да осигурим средства за строителство във всички браншове. За страдание, към този момент сме изправени пред нов огромен проблем, за които желая да ви осведомявам. В последните седмици огромна част от строителните компании, с които ние и регионите имаме контракти, подават претенции за индексация на цените поради фрапантното нарастване на цените на главните строителни материали. Необходимо е незабавно държавното управление да създаде, а Народното събрание да одобри механизъм за индексация на цените в строителството. В противоположен случай всички общини се изправяме пред действителната заплаха строителството да спре и да компрометираме огромна част от строителната ни стратегия. Това визира освен общините, само че и министерствата, които са възложители. Разбира се, индексацията още веднъж би се върнала при нас като потребност от актуализация на бюджета ни.

52 млн. лева отделяме за вложения в по-чист въздух и екология. Тази година планираме да инсталираме сред 6 и 7 хиляди нови екологични уреди за отопление, безвъзмездни за семействата. Тук също се появява проблем. Надявам се, че страната ще откри съответен отговор на покачващите се цени на тока, пелетите и газта, тъй че да не провали стратегиите за промяна на старите печки с европейски средства, които множеството огромни градове изпълняваме.

Планираме да изградим фотоволтаична система за потребностите на завода за преправка на отпадъците и да продължим рекултивацията на остарели депа. На хранилище „ Долни Богров “ прекосяваме към стадия на биологична рекултивация.  

За по-чист въздух увеличихме площите за миене с 40% и отделяме 1,1 млн. лева за продължение на програмата за облагородяване на „ кални точки “ в кварталите. Надявам се, и с Ваша поддръжка, че ще получим финансиране по Националния механизъм за над 130 подготвени плана на кметове на региони в кварталите. Заявените от нас над 7 млн. лева също непосредствено ще предоставим на кметовете на региони. 

По предложение на съветници от всички политически групи завишаваме средствата за отчуждаване на 15,2 млн. лева

11 млн. лева са вложенията в културна инфраструктура. Основните обекти за тази година са ремонтите на спектакъл „ София “ и „ Зад канала “, реставрацията на баните в „ Овча купел “ и „ Горна баня “, и на къщата на Райна Княгиня. Планирани са и средства за завършването на първия център за модерна изкуство „ Топлоцентралата “.

Над 2,4 млн. лева влагаме в спортна инфраструктура и спортни събития. Тази година  планираме да изградим дълго чакания скейт-парк в Северен парк, както и по-малки планове за слагане на тенис-маси в паркове (Княжеска и Илинден), спортни и фитнес площадки в Младост, Люлин, Красно село, „ Симеоново “, Княжеска градини.

339 хиляди лева тази година отделяме за отварянето на първата в София детска поликлиника в регион „ Възраждане “. Имаме подготвеност да аплайваме и за пари от Плана за възобновяване, които са планувани за здравна инфраструктура, каквито оферти доста от вас също направиха.

Увеличаваме и средствата за уголемение на системата за видеонаблюдение, за камери в БУС-лентите и за съоръжение на спешната ни дирекция, на която всички доста разчитаме.

В показания бюджет за 2022 година, макар всички тествания и неустановеност, успяхме да подсигуряваме вложенията в стратегическите планове на града  - метрото, градски кръгове, детските градини и екологията.

Още един път благодаря за градивните оферти, които доста от Вас направиха. Надявам се, че точно в дебата за бюджета всеки от вас ще регистрира обстоятелството, че е представител на партия, която е ръководеща на локално или национално равнище, или и на двете, и всички ще мислим за действителни резултати за София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР