Изискването на видеоматериали на Министерския съвет от прокуратурата граничи с

...
Изискването на видеоматериали на Министерския съвет от прокуратурата граничи с
Коментари Харесай

Изскването на видеоматериали на МС от прокурата граничи с престъпление |

Изискването на видеоматериали на Министерския съвет от прокуратурата граничи с закононарушение. Това сподели в изявление за bTV министър председателят Кирил Петков в коментар за поисканите от Софийска градска прокуратура видеозаписи.

" За мен две неща са доста странни. Първо, Софийската градска прокуратура изисква целият видеоматериал – на всеки, който влиза и излиза от тази постройка, не за един характерен ден, а за цялостен месец. Те желаят да видят всеки, който се среща с министър-председателя. Нещо, което мен доста ме тревожи, знаейки, че Министерския съвет към този момент е точка за сигнали към Европрокуратурата, те реално може би се пробват да видят кои са хората, които дават тези сигнали. Ако това е така, това е граничи с… закононарушение за мен. Ако те се пробват да научат кой дава сигнали към Европрокуратурата и по тази причина изземат за цялостен месец видеоматериалите, това е неприемливо ", сподели Кирил Петков. 

Той разяснява и шпионския скандал в ДАНС, казвайки, че е бил известен за съветски ползи, които са работили за това Западните Балкани да нямат европейско бъдеще и връзките – сред република Северна Македония и България, да не са толкоз другарски.

По случая с Gemcorp и оповестените планове да влага 1 милиарда $ в енегетиката ни, Петков посочи, че " няма безусловно нищо съответно " и че е разпоредил инспекция на ДАНС поради подозрението за съветски капитали. Според него американското посолство " нито са „ за “, нито са „ срещу “, просто се отдръпват от тази дискусия "

По мотив идния разпит в прокуратурата Петков сподели:

" Аз  нямам никакво доверие на господин Гешев и управлението на прокуратурата, само че прикрито се надявам, че ще има прокурори, които ще застанат на страната на народа. Аз ще отида в първия миг, когато бъда призован, още нямам призовка. "

Във връзка с дебатите за неявяването му на блиц надзор в Народното събрание министър-председателят изясни по какъв начин е протекъл денят му:

" В 7:30 ч. излязох от моя дом, пристигнах пешком до Министерския съвет. В 8:45 ч. бях на летище " София ", откъдето отидохме до българотурската граница дружно с министъра на земеделието и с министъра на превоза. Инспектирахме лабораториите, които работят за Българската организация за безопасност на храните. И това, което установихме е, че има действия, които за мен бяха несвойствени и недобре изпълнени. Разпоредих инспекция и незабавно още през днешния ден ДАНС да се занимае и с този въпрос. "  

В умозаключение министър председателят уточни, че Урсула фон дер Лайен ще пристигна, с цел да бъде направено " формалното сключване " на Плана за въстановяване и развиване, защото механически той е приключен и нищо повече няма да се трансформира по него.

" Българите могат да са спокойни, че усвояването на средствата ще започне веднага по-късно. И другото, с което съм доста горделив, е, че нашите централи, които са на въглища, не трябваше да бъдат затворени поради този проект, тъй като имаше такова авансово изискване. И газовата самостоятелност, която щеше да се усили, ако предходната версия на проекта беше употребена, в този момент се заменя с нови технологии, както всички знаем, към този момент свързани с огромни акумулатори, които ще ги свържем с цялата електропреносна система. И това е революционна смяна, а се оказва сериозна в миг, когато газовите доставки са под опасност ", заключи Кирил Петков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР