Изхвърлени спринцовки, използвани тестове и диагностични китове, празни флакони от

...
Изхвърлени спринцовки, използвани тестове и диагностични китове, празни флакони от
Коментари Харесай

СЗО: 8 млрд. дози от ваксините срещу COVID са произвели 144 000 тона отпадъци

Изхвърлени спринцовки, употребявани проби и диагностични китове, празни флакони от ваксини – всички тези медицински боклуци от пандемията COVID-19 се натрупаха в количества, които заплашват съществено човешкото здраве, околната среда и преди всичко – сигурността на медицинския личен състав.

За това сигнализира отчет на СЗО, оповестен през днешния ден. Експерти означават с паника, че част от тези материали могат да бъдат заразни, защото коронавирусът може да оцелее дълго върху повърхности и това евентуално излага медицинските служащи на изгаряния, пострадвания с игла и контаминиране с болестотворни микроби.

Общностите от хора, които живеят наоколо до неприятно ръководени депа, също могат да бъдат наранени от нечист въздух от изгаряне на боклуци, неприятно качество на водата или вредители, пренасящи заболявания, се споделя още в него.

Докладът приканва за промени и вложения, в това число посредством понижаване използването на пластмасовите опаковки, за потребление на защитни средства, направени от материали за многократна приложимост, и повече преработване.

Изчислено е, че към 87 000 тона персонални защитни средства, са били поръчани през портал на Организация на обединените нации до ноември 2021 година Повечето от тях след приложимост са се трансформирали в боклуци. В документа се споделя също по този начин, че в този интервал са били изхвърлени почти 140 млн. проби с капацитет да генерират 2600 тона най-вече пластмасови отпадъци и голямо количество химически боклуци, които могат да запълнят една трета от олимпийски плувен басейн.

В допълнение той пресмята, че към 8 милиарда дози ваксини, приложени в международен мащаб, са „ произвели “ спомагателни 144 000 тона боклуци под формата на стъклени флакони, спринцовки, игли и кутии.

В отчета се показва още, че на всички места по света има образци за недобри практики като изхвърляне на медицински боклуци навън в селски региони, както и огромни размери фекална наслойка от карантинни уреди.

Дори преди пандемията към една трета от здравните заведения в света не са били оборудвани по метод, който им разрешава да обработват безвредно съществуващите боклуци, показват от СЗО и допълват, че това се отнася най-много за по-бедните страни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР