Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция.

...
Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция.
Коментари Харесай

Анкара: Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция

Изходът от изборите в Съединени американски щати не трансформира нищо за Турция. Очакването ни е, че ще бъдат избягвани едностранни подходи, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай през днешния ден в първа реакция от Анкара след изясняването на изборната победа на Джо Байдън.

Октай приказва в предаване за турската телевизия Канал 7.

"В която и страна да има избори, това не трансформира нищо за нас. Не е положително или неприятно. Турция има лични ползи и външна политика ", сподели вицепрезидентът, предава Българска телеграфна агенция.

Октай акцентира, че Турция има водещи тематики със Съединени американски щати и те засягат страните, а не обособени персони. Като една от тези тематики той уточни битката с тероризма.

"В нашия дневен ред е (борбата с) ФЕТО. Няма нищо по-естествено от това да желаеме екстрадиция ", уточни той, имайки поради настояването на Турция Съединени американски щати да й предадат ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, водач на придвижването, упреквано от Анкара за опита за прелом през 2016 година Гюлен живее в Пенсилвания.

Октай съобщи, че турската страна ще ускори натиска си в тази посока.



Той открои също казуса с кюрдските бунтовници в Сирия, като загатна предоставената от Съединени американски щати помощ за сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа /СЗН/, считани от Анкара за идентична организация с настоящата в Турция Кюрдска работническа партия /ПКК/.

"Хиляди тирове стовариха оръжие тук. Осигурени бяха всевъзможни източници. Трябва да може да наречете терористите терористи ", добави той, представен от турската частна телевизия НТВ.

Турция се надява, че новата администрация "ще работи не с терористични организации, а с страни ", уточни още вицепрезидентът, представен от ТАСС.

Сирия, Източно Средиземно море, Ирак, Азербайджан, Кипър и връзките с Гърция бяха други от упоменатите въпроси от "пряк интерес " за турската страна.

"Поведението на новата администрация ще ни окаже въздействие. Това е, което ние ще следим из късо. Очакването ни е да се заобикалят едностранните подходи ", добави още той.

Това лято Джо Байдън разгневи турските политически партии, откакто бе публикуван видеозапис, сниман през декември, на който той приканва за поддръжка за турската съпротива за свалянето на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през 2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР