Изход от критични ситуации може да се намери с нестандартни

...
Изход от критични ситуации може да се намери с нестандартни
Коментари Харесай

Оле Гунар Солскяер – Златната резерва

Изход от сериозни обстановки може да се откри с ексцентрични дейности като решението на „ Манчестър Юнайтед “ да си вземе треньор чартърен. Славният британски клуб изненадващо притегли краткотрайно своя някогашен нападател Оле Гунар Солскяер за заместител на уволнения Жозе Моуриньо до лятото.

Практика е футболните клубове да си разменят играчи чартърен, само че сходна замяна на треньори не се случва всеки ден. Ако се има вяра на медийните изявления в английската преса, “Манчестър Юнайтед ” заплаща наем от 1,8 млн. лири на норвежкия клуб “Молде ”, с цел да употребява Солскяер до края на сезона. При състояние, че на “Олд Трафорд ” желаят да задържат 45-годишния ментор за непрекъснато, би трябвало да прибавят още 7,2 млн. лири – един тип трансферна сума, защото той си има контракт с “Молде ” чак до 2021 година

За повторно “Манчестър Юнайтед ” вади пари за еднакъв човек и ги дава на еднакъв продавач. През 1996 година клубът притегля 23-годишния тогава Солскяер отново от “Молде ” против 1,5 млн. лири. Рижият нападател прекарва с червен екип целия излишък от дейната си кариера, като се отблагодарява на своя шеф със 126 гола в 366 мача. За 11 сезона на “Олд Трафорд ” си печели славата на златна запаса поради маркираните значими голове в края на мачовете, в които влиза през второто полувреме.

Звездният момент на Солскяер е финалът в Шампионската лига против “Байерн ” на стадион “Ноу камп ” в Барселона през 1999 година Тогава германците повеждат още в 6-ата минута с попадение на Марио Баслер. В 90-ата минута паметният италиански рефер Пиерлуиджи Колина присъжда 3 минути добавено време, а тъкмо в този момент “Манчестър Юнайтед ” би трябвало да извърши ъглов удар. След центрирането на Дейвид Бекъм се стига до равнене посредством Теди Шерингам. Малко по-късно Бекъм извършва още един ъглов удар и Солскяер засича топката в мрежата за победното 2:1. Норвежецът пада на колене в изблик на наслада, имитирайки дейностите на Баслер след гола на “Байерн ”. След което е покрит от съотборниците си и влиза вечно в историята и фолклора на “Манчестър Юнайтед ”.

Като футболист на “червените дяволи ” Солскяер става също по този начин шест пъти първенец, печели по два пъти купата на Англия и на лигата, а един път и междуконтиненталната купа. Конкурира се със популярни нападатели като Ерик Кантона, Дуайт Йорк, Анди Коул, Диего Форлан, Рууд ван Нистелрой, Кристиано Роналдо. И макар че заема шесто място в голмайсторската листа на “Манчестър Юнайтед ” за Висшата лига, не съумява да се трансформира в обичания състезател на тима за своя наследник Ноа. Малкият правоприемник на Солскяер е вманиачен почитател на голмайстор №1 за всички времена на “Юнайтед ” – Уейн Руни.

Солскяер ще дебютира отпред на “Манчестър Юнайтед ” още довечера в гостуването против “Кардиф ” на едно доста особено за него място. През 2014 година той получава опцията за първи път да работи като треньор във Висшата лига точно отпред на уелския клуб, откакто два пъти подред е направил “Молде ” първенец на Норвегия. Тогава поема “Кардиф ” по средата на сезона и се проваля. Под негово управление тимът печели единствено 3 от 18 мача и изпада. Логично понася рецензии, че е прекомерно доверчив да постанова нападателен жанр в отбор с лимитирани благоприятни условия на играчите. От 8-месечния му престой в “Кардиф ” остава незабравима една сцена от конференция след следващата загуба, когато пред публицистите той стартира да жонглира с червен балон, до момента в който изяснява аргументите за слабата игра.

Сега аленият балон на “Манчестър Юнайтед ” още веднъж е надут до пръсване от неубедителни игри и напрежение при Жозе Моуриньо. Златната запаса Солскяер за следващ път влиза в играта в последния момент със записките, които си е водил в съблекалнята от годините с Алекс Фъргюсън. Феновете на тима се надяват норвежецът да изживее нови звездни мигове с “Юнайтед ” и от треньорската пейка.

Първо казармата, след това футболът


Преди да започва дейната си футболна кариера, Оле Гунар Солскяер е отбил едногодишна военна работа в норвежката войска. След това той подписва първия си контракт с третодивизионния клуб “Клаусененген ” на 17-годишна възраст. Там прекарва пет години, като за това време отбелязва приблизително повече от един гол на мач. Силното му предстяване притегля вниманието на първодивизионния отбор “Молде ”, който го купува против неголяма трансферна сума. Само една година по-късно Солскяер е осъществил 31 попадения в 38 мача с екипа на “Молде ” и цената му скача фрапантно. Сър Алекс Фъргюсън го притегля неотложно в “Манчестър Юнайтед ”, изпреварвайки останалите претенденти за голмайстора – “Манчестър Сити ”, “Евертън ”, “Хамбургер ” и “Каляри ”.

За него


Ще е феноменално да класира тима в Топ 4


За „ Манчестър Юнайтед ” ще бъде мъчно да приключи в челната четворка, само че няма да е невероятно. Ако Солскяер успее да изведе тима до това, би трябвало да остане и след края на този сезон. Да измести „ Челси “ ще бъде нещо феноменално. Едно такова достижение би посочило на управлението, че има човек, който би могъл да употребява гения в тима.

Димитър Бербатов, някогашен голмайстор на “Манчестър Юнайтед ”


Успех, Оле! Сега удря твоят час!


Пожелавам ти триумф, Оле! Сега удря твоят час! Ние сме с теб. Можеш да разчиташ на поддръжката на всички играчи, с които си споделял съблекалнята на стадион „ Олд Трафорд ”. Надяваме се да донесеш повече усмивки по лицата на нашите ентусиасти. Ще работиш със страхотни играчи, на които можеш да дадеш кураж и убеденост в успеха. Нека ориста бъде с теб!

Дейвид Бекъм, някогашен капитан на “Манчестър Юнайтед ”


Отваря се огромна опция пред него


Направо не мога да допускам – Оле стана треньор на “Манчестър Юнайтед ”! Това е сензационно! Толкова доста се гордея с него – че и аз съм норвежец и че сме играли дружно в националния тим. Пред Оле се отваря огромна опция да потвърди качествата си и като треньор. Той е образец, че със здрава работа може да се реализира доста.

Джон Арне Рийзе, някогашен състезател на “Ливърпул ”


Не ме интересува кой идва след мен


Бях доста горделив, че носих емблемата на “Манчестър Юнайтед ” и почитателите знаеха това. В този клуб срещнах страхотни хора, с някои от които ще остана другар цялостен живот. Когато затварям една страница, не ме интересува кой идва след мен. Мачът за мен свърши и няма да се връщам обратно. Ще се любувам на живота, ще вървя да пазаря и ще се разхождам. “Манчестър Юнайтед ” има бъдеше без мен и аз имам бъдеше без “Манчестър Юнайтед ”.

Жозе Моуриньо, уволненият треньор на “Манчестър Юнайтед ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР