Изграждането на язовир “Яденица от помпено-акумулиращата водноелектрическа централа /ПАВЕЦ/ “Чаира

...
Изграждането на язовир “Яденица от помпено-акумулиращата водноелектрическа централа /ПАВЕЦ/ “Чаира
Коментари Харесай

Продължава да се бави изграждането на язовир “Яденица” от ПАВЕЦ “Чаира”

Изграждането на язовир “Яденица ” от помпено-акумулиращата водноелектрическа централа /ПАВЕЦ/ “Чаира ” продължава да се бави . Това стана ясно от отговора на енергийния министър Румен Радев на въпрос, заложен му от депутата от “Продължаваме Промяната-Демократична България ” /ПП-ДБ/ Ивайло Мирчев .

В писмото е записано, че осъществяването на плана за увеличение на размера на долния изравнител на централата към момента е в начален стадий от месец май предходната година. Причината е противоречие му със законодателството на Европейския съюз /ЕС/.

Главна дирекция “Околна среда ” /ГДОС/ на Европейската комисия /ЕК/ е дала негативно мнение , което е довело до прекратяване на диалозите за финансиране на плана от страна на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ и Европейската банка за възобновяване и развиване /ЕБВР/.

От отговора на министър Радев излиза наяве още, че макар подхванатите ограничения от Националната електрическа централа /НЕК/, планът продължава да не бъде съгласуван с условията на Европейски Съюз за околната среда и затова остава в начален стадий.

“Уверявам ви, че процесът по осъществяване на договаряния с районните групи към Европейска комисия по регламента за трансевропейските мрежи за придобиване на статут на Проект от общ интерес ще бъде един от целите на държавното управление в бранш “Енергетика ” , приключва писмения отговор си енергийният министър Румен Радев .

Проектът за построяването на язовир “Яденица ” има за цел да усили три пъти размера на долния изравнител на ПАВЕЦ “Чаира ”, като връзката сред двете водохранилища ще се реализира от реверсивен напорен тунел .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР