Изграждането на втория гребен канал в Пловдив ще превърне града

...
Изграждането на втория гребен канал в Пловдив ще превърне града
Коментари Харесай

Изграждат световен гребен център в Пловдив - Водни

Изграждането на втория гребен канал в Пловдив ще трансформира града в международен център на гребането, изрично е журито на годишните награди за строителство LUXURY Property Awards 2022. Проектът е финалист в тазгодишното издание на влиятелната ранглиста.

" Проектът за основаването на втори гребен канал в града и обособяването на Световен гребен състезателен център с парк за водни атракции, отдих и лов на риба ще трансформира Пловдив в привлекателен център за милиони туристи и ценители на водните спортове. С построяването на помощния канал Пловдив ще може да провежда огромни надпревари, които да притеглят състезатели и туристи от целия свят. Това ще генерира и съществени доходи в градската стопанска система. ", разясниха вложителите.

Новият план може да обезпечи още най-малко две водни връзки към съществуващия канал - едната е на стартовата линия, другата - на финала. Така той ще отговори на условията на Международната федерация по гребане (FISA). Главният източник на вода е река Първенец, а нужните спомагателни количества ще бъдат обезпечени от каскадата " Доспат-Въча ", прецизират вложителите. Размерите на оборудването ще бъдат почти с дължина - 2100 метра, широчина - 45 метра и дълбочина - 1,5 метра.

С новия гребен канал ще се модернизира съществуващия Олимпийски гребен канал и прилежащия парк, което ще ги трансформира в мултифункционален комплекс за спорт, забавление и предпазен парк. От северната част на съществуващия канал ще се обособят шест зони за паркиране на близо 700 паркоместа. В парка хората ще се придвижват с туристически влакчета и колела, за които ще има построени алеи.

Последното интернационално съревнование по гребане в Пловдив беше през септември 2018 година, когато градът беше хазаин на Световното състезание за мъже и дами до 23 години, а в града гостува президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който направи и алегорична първа копка на втория гребен канал.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР