Изграждането на връзките север – юг и завършването на магистралния

...
Изграждането на връзките север – юг и завършването на магистралния
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Изграждането на връзки север–юг ще допринесе за развитието на регионите

Изграждането на връзките север – юг и завършването на магистралния пръстен ще доведат до по-хармоничното развиване на районите и „ затваряне на пропастта “ сред двете елементи на страната. Автомагистралите са привлекателен пункт за вложения поради лесния достъп до градовете. Завършването на автомагистрала „ Хемус “ ще способства за развиването на Северна България. Надявам се с общи старания да се върнем към прагматичния разговор, да разсечем възела с инхаус процедурите и тя да бъде доизградена до 2027 година Това съобщи вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов на годишната конференция „ Стратегическа инфраструктура и вложения 2022 “.

Регионалният министър очерта стратегическите пътни обекти, които би трябвало да свържат Северна и Южна България. В момента няма нито една задоволително необятна пътна артерия в посока север – юг. Само частично е построена автомагистрала „ Струма “. Ако трасето през Кресненското дефиле не бъде издигнато, няма да бъдем конкурентоспособни и ще загубим благоприятни условия за развиване на стопанската система ни за сметка на Сърбия и Северна Македония, предизвести вицепремиерът.

Другата значима връзка по направлението север – юг е автомагистралата „ Русе - Велико Търново “. Започна действителната работа по тунела под Шипка. Планирано е построяването и на тунели под прохода Петрохан и по протежението на бъдещата автомагистрала „ Черно море “.

Трябва да се разпореди и планиране на четирилентов път сред Ямбол и Лесово, който да поеме нараствания трафик. Има поръчка за повишение на товаропотока от турска страна с над 30%, заяви Караджов. Идващият от Истанбул товаропоток се разделя на север към Румъния и на запад през Сърбия. Трафикът към Румъния би трябвало да се пренасочи през Лесово. Трасето към пункта от турска страна към този момент е рехабилитирано. Ще увеличим потенциала на граничния пункт от българска страна, само че след него стартира двулентов път, който минава и през обитаеми места. Това е причина за рисково придвижване. Затова следва пътната организация да разгласи социална поръчка за оценка на въздействието върху пътната сигурност на първокласния път Ямбол - Лесово, с цел да се откри оправдано решение за уширяване на трасето.

Министърът означи, че вложенията в районите не са съсредоточени само в пътната инфраструктура. До 2027 година ще разполагаме с запас от 6,6 милиарда лева по Програмата за развиване на районите. Около 3,5 милиарда лева ще се влагат по първите ѝ два целта – за градско и за териториално развиване. Този запас може да бъде надграждан от съвсем всички останали европейски стратегии. Около 3 милиарда лева са планувани за справедливия енергиен преход към климатична индиферентност за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. Други над 750 млн. лева ще бъдат вложени за взаимни планове в пограничните райони на България по петте стратегии за трансгранично съдействие с Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия и Румъния.

Най-атрактивна за хората продължава да бъде опцията за възстановяване на енергийната успеваемост на постройките, тъй като директно трансформира живота им. Средства за мярката ще има и по Плана за възобновяване и резистентност. Бюджетът за възобновяване на жилищни и обществени здания е над 2 милиарда лева Планира се през септември да стартира кандидатстването по програмата. Предвижда се 100 млн. лева по линия на Плана да се вложат в пилотната скица за така наречен Зелена подвижност. Други 471 млн. лева са средства за ВиК системи и пречиствателни станции, които директно ще допринесат за по-доброто качество на живот в обитаемоте места, осведоми още Караджов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР