Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална

...
Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална
Коментари Харесай

Радев: Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт

Изграждането на петролопровод сред Александруполис и Бургас ще обезпечи действителна диверсификация и различни доставки на петрол за най-голямата рафинерия на Балканите, както и за района на Черно море. Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден в Атина. Българският държавен глава и министър-председателят Кириакос Мицотакис организираха среща, след което участваха в гала по подписването на двустранни меморандуми сред България и Гърция за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ. В българската делегация, водена от президента Румен Радев, са заместител министър-председателят по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов.

„ Подписаните енергийни съглашения са поредна крачка в задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Гърция, учредено на общи ползи, взаимно доверие и споделени европейски полезности “, уточни Румен Радев. Обща бе позицията, че политическата воля на най-високо ниво в България и Гърция е фактор за търсенето на взаимни на практика решения в дух на взаимност на проблемите със сигурността на енергийните доставки, съществено нарушени в резултат на войната на Русия против Украйна.

По еднакъв метод стои и въпросът за обезпечаването на достъп до гръцките терминали за полутечен газ и до съхраняването на природния газ в газохранилището в Чирен, извънредно нужен за развиването на стопанските системи на България и Гърция.

Подписаните през днешния ден документи имат огромно значение за цяла Европа и демонстрират какво могат да реализират дружно две страни членки на Европейския съюз, обединени от правилата на добросъседството и европейските полезности, подчертаха още Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата означиха и смисъла на гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна съгласуваност сред България и Гърция за построяването на надеждни вериги за доставки по оста Север-Юг в изискванията на задълбочаващ се боен спор в директно съседство.

Румен Радев изрази признателността си за визионерството на министър-председателя Кириакос Мицотакис за развиването на двустранните връзки сред Гърция и България през последните години, както и за проявената взаимност и оказаната поддръжка от страна на Гърция след прекъсването на съветските доставки на природен газ през април 2022 година



Обща бе и позицията, че България и Гърция са образец и имат основна роля за одобряването на сигурността, стабилността и добросъседството в целия район на Югоизточна Европа, а подписаните през днешния ден съглашения трансформират енергийната карта на Югоизточна Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР