Изграждането на паркоместа в големите градове не върви паралелно със

...
Изграждането на паркоместа в големите градове не върви паралелно със
Коментари Харесай

Инвеститори вече търсят вратички в новата наредба на МРРБ за паркоместата и гаражите

Изграждането на паркоместа в огромните градове не върви редом със строителството на жилищни комплекси и публични здания. Резултатът е задръстени улици, тротоари – превърнати в паркинги, булеварди с една неработеща лента, кавги за паркоместа и прочие

Държавата готви съществени промени в изискванията за планиране на паркинг места и гаражи към новостроящи се жилищни здания. Новите правила са показани в Проект за изменение и допълнение на Наредбата за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. Документът е показан в Портала за публични съвещания за разискване. Дали обаче новата разпоредба ще предотврати измамите, които вложителите ползват, с цел да могат да изпълнят изискванията за наложителен брой паркоместа?

В новата разпоредба са въведени нормативи за размера на гаражите и местата за паркиране, той като се оказва, че до момента такива липсват. Едни от главните промени плануват да не може да се вършат дребни гаражи и места. В доста от огромните комплекси подземните паркинги и гаражи са с такива размери, че в случай че не шофираш Smart, другият вид да влезеш вътре е да си авто инструктор с 30-годишен опит.

С новите промени светлите вътрешни размери на гараж за едно МПС не могат да бъдат по-малки от 275 cm широчина и 550 cm дължина. Светлата височина на паркинг-гаражите и на гаражите ще бъде не по-малка от 240 cm.

Новата разпоредба вкарва и нови условия при монтирането на Автоматизирани паркинг системи /АПС/. Това е другият обичан способ на вложителите, които желаят да получат оптимално застроена разгъната повърхност с най-малко вложения. И с цел да си „ спестят” изкопаването на едно подземно равнище, те оферират планове в които всяко паркомясто е снабдено с платформа. Така на хартия, те извършват условията на закона за наложителния брой паркоместа, само че на процедура тези платформи или липсват или въобще не се употребяват, а притежателите на коли паркират където намерят свободно място. А това нормално е тротоара или улицата пред комплекса.

Има парадоксални случаи, в които вложителите наемат платформите краткотрайно, а когато получат заветния Акт 16, ги отстраняват.

Всъщност сходна процедура фактически се употребява в огромните градове в Европа, Щатите и доста интензивно в Япония, само че там технологиите се употребяват за разтоварване на градската среда, а не документални измами.

Според проекто- наредбата „ в нови здания се построяват АПС с без значение прилагане. Изграждането на АПС със подвластно прилагане се позволява единствено при усъвършенстване на паркирането в личен гараж или паркомясто, с оглед свободен достъп до колите.” Това значи, че притежател, закупил паркомясто, ще може да сложи автоматизирана платформа, само че това няма да удвои броя паркоместа.

В същото време обаче наредбата разрешаване монтиране на наземни АПС, което може да трансформира пространствата към жилищните здания в многоетажни паркинги.

Промените би трябвало да влезе в действие от 1 юни 2022 година това значи, че в идващите 6 месеца доста вложители ще побързат да внесат плановете си по старите правила, с цел да могат да си спестят спомагателни вложения. Това, несъмнено, ще натовари още повече градската среда. Която, обаче, явно не е значим фактор, за строителите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР