Изграждането на национална детска болница на нов терен, различен от

...
Изграждането на национална детска болница на нов терен, различен от
Коментари Харесай

Кацаров предлага бившата Правителствена временно да приюти детската болница |

Изграждането на национална детска болница на нов терен, друг от този на остарелия градеж в двора на " Александровска ", ще отнеме сред 6 до 7 години, а там нов градеж може да има единствено, в случай че изоставеното скеле, до неотдавна обсъждано като вид за реорганизация, бъде съборено напълно, след което стартира създаване, което също ще да отнеме доста време.

Това съобщи служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров по време на чуване по тематиката в Народното събрание. Днес депутатите го поканиха, с цел да му зададат въпроси за построяването на Националната детска болница. 

Служебният министър акцентира, че планът не може да бъде изпълнен в границите на сегашната социална поръчка, като изясни, че това е допустимо, единствено ако сегашният градеж се събори и се разпореди нова социална поръчка. 

Кацаров изясни и процедурите около стартирането на плана. Той посочи, че на 21 юли м.г. Министерски съвет основава държавното дружество " Здравна капиталова компания " с капитал от 30 млн. лева, а " неразбираемо за какво на 8 септември в комерсиалния указател е записано същото предприятия, само че като едноличен търговец ".

Той означи още, че на 1 октомври здравното министерство трансферира правата си като възложител на плана за градеж на детската болница на едно от двете сдружения, като на същата дата новият възложител получава фактура за 9 млн. лева

Кацаров съобщи, че са последвали серия от писма от капиталовата компания и Министерство на регионалното развитие за искане за издаване на виза за градежа. Той напомни, че на 22 януари 2020 година Министерство на регионалното развитие е изпратило отговор, че този градеж не участва в Подробния организационен проект (ПУП) от 2011 година и че капиталовата компания би трябвало да се обърне към Столична община за инспекция дали има неточност.

Оттам обаче на 11 февруари 2020 година дават същия отговор. Така се стига до окончателния отговор на Министерство на регионалното развитие в края на май, че виза на изоставения градежа не може да се издаде и до връщането на плана в изходна позиция, означи още Кацаров.

По време на чуването на дневен ред още веднъж беше сложена тематиката за превръщането на някогашната Правителствената болница ( " Лозенец " ) в педиатрия. Кацаров предложи краткотрайно тя да бъде употребена като детска болница. Той уточни сегашните условия, при които се лекуват деца - " в стаи по 6-7 кв. м, с две кревати, без климатична апаратура, без хигиеничен възел, а майките спят на стол в коридора, с цел да са покрай децата си ".

Този проблем беше издигнат още през края на 2018 година от ГЕРБ, само че до решение по въпроса по този начин и не се стигна. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР