Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва

...
Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва
Коментари Харесай

Радев: Европейският стълб за сигурност и отбрана трябва да е съобразен с развитието на НАТО

Изграждането на благонадежден европейски дирек за сигурност и защита следва да е съобразено с развиването на НАТО. За гарантиране на съответна отбрана е належащо увеличение на софтуерната и индустриална самостоятелност, както и идентифицираме на националните сериозни инфраструктури. Това съобщи президентът Румен Радев във видеоконферентна връзка на високо ниво на страните от формата Б9.

В рамките на интернационалния конгрес България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха отзиви и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на идната през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Като специфичен посетител във форума взе участие президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изявление направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавните и държавни ръководители потвърдиха общия ангажимент за рационализация на силите за защита, както и дейното присъединяване в построяването на архитектура на сигурност, гарантираща стратегическа непоклатимост на европейския континент.

По думите на президента Радев, значимо поле на съюзническите действия продължава да бъде мощната ангажираност с сътрудниците по целия свят. За България районът на Западните Балкани е от изключително значение, акцентира президентът. Румен Радев открои и ролята на Алианса в задачите за ръководство на рецесии в Афганистан, Балканите, Близкия изток и Средиземно море. Предизвикателствата пред политическата и икономическата непоклатимост в района изискват задълбочаване на разговора, практическото съдействие и подпомагане за подсилване на устойчивостта, акцентира още президентът.

В извънредно значими моменти за нашата сигурност Алиансът съумя да ускори политическото си измерение и сподели, че в днешно време сигурността не е единствено военна надеждност, а доста повече, уточни Румен Радев. В своята история НАТО постоянно е доказвал своята успеваемост и мощ посредством способността си да приспособява стратегическата си визия и нужните на практика дейности в сходство с настоящите провокации. В тази връзка българският държавен глава открои смисъла на тактика „ НАТО2030 “ за подсилване на световната ролята на Алианса и адаптиране към новите провокации през идващото десетилетие.

Участниците във форума се сплотиха към позицията че политиката на „ отворени порти “ на НАТО би трябвало да се резервира и да бъдат подкрепени страните, които се стремят към пълноправно участие, да изпълнят нужните условия за това.

По време на диалога на високо ниво беше призната и обща декларация, която обрисува рамката на бъдещото партньорство на страните от формата Б9 и готовността им да способстват за реализирането на новата тактика „ НАТО2030 “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР