Изграждането на машината е струвало 200 млн. долара. Още по

...
Изграждането на машината е струвало 200 млн. долара. Още по
Коментари Харесай

IBM създаде най-мощния суперкомпютър в света

Изграждането на машината е коствало 200 млн. $.

Още по тематиката
Apple ще забърза софтуера на старите iPhone модели

Компанията показа новата версия на операционната си система iOS на конференцията WWDC
5 юни 2018
Repsol ще употребява технология на Гугъл за по-ефективни рафинерии

Испанската енергийна компания ще употребява инструмента за машинно образование Cloud ML, с цел да усили производството си
5 юни 2018
Microsoft купува софтуерната платформа GitHub против 7.5 милиарда $ (обновена)

Технологичният колос подхваща договорка, от която може да останат недоволни " старите кучета " в компанията
4 юни 2018
Даниел Дьодерлайн: В Норвегия мобилните заплащания доближиха 70% от пазара единствено за 2 години

Основателят на платформата за мобилни заплащания Auka пред " Капитал "
30 май 2018
Уорън Бъфет усилва каузи си в Apple

Компанията на милиардера Berkshire Hathaway е купила още 75 млн. акции през първото тримесечие
5 май 2018 IBM показа суперкомпютър, който за първи път от 5 години ще върне Съединени американски щати отпред на класацията за произвеждане на бързи машини. Продуктът на американската компания превъзхожда китайските си съперници с близо два пъти по-голяма изчислителна мощност, оповестява Financial Times.

Суперкомпютърът

Машината е направена от IBM за Националната лаборатория Oak Ridge към Американското министерството на енергетиката и има повече от два пъти потенциала на настоящия международен водач, китайския Sunway TaihuLight.

Истинското предопределение на суперкомпютъра обаче не се изчерпва с неговата мощ, тъй като той употребява новаторска компютърна техника, с цел да обработва големи количества данни, които могат да бъдат употребявани при създаването на изкуствен интелект. Известен като Summit, суперкомпютърът има теоретична изчислителна мощност от квадрилион елементарни изчислителни интервенции в границите на секунда - главната мярка за потенциала на суперкомпютъра. Това е към 80 пъти по-висока продуктивност от тази на китайския суперкомпютър, когато страната за първи път заема първото място в света на суперкомпютърните ранглисти през 2010 година

Summit е основан в даже по-голям мащаб от този на профилираните системи, употребявани от компании като Гугъл и Microsoft при обработването на данните, нужни за създаването на логаритми за изкуствен интелект. Разработката на IBM стъпва на ново равнище, като е първият суперкомпютър, който е " планиран да бъде най-голямата и най-бързо разрастваща се система за изкуствен интелект в света ", изяснява Джон Кели, началник на изследователския отдел на IBM. " Компютърът ще бъде в положение да поеме някои от най-големите провокации, свързани с изкуствения разсъдък, които има в света ", прибавя той.

Системата

Томас Захария, шеф на Oak Ridge, съобщи, че системата, която коства към 200 млн. $, към този момент е била употребена за осъществяване на пресмятане за един час, което би лишило към 30 години на един настолен компютър. От IBM занапред възнамеряват разнообразни проучвания благодарение на машината, едно от които включва зареждането на суперкомпютъра с медицински досиета, налични за обществените администрации в Съединени американски щати, които ще послужат за изходна точка на редица медицински проучвания.

За да се усъвършенства способността на компютъра да борави с огромни количества данни, той е планиран по този начин, че да обезпечава изчислителните елементи да са оптимално свързани с паметта на системата. Той се състои от повече от 4600 сървъра, всеки от които има пряк достъп до паметта и състоящ се от два от Power процесорите на IBM и 6 графични карти от Nvidia, всички свързани с бързи връзки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР