Изграждането на АЕЦ Белене би довела до удвояване цената на

...
Изграждането на АЕЦ Белене би довела до удвояване цената на
Коментари Харесай

Демократична България е категорично против АЕЦ Белене

Изграждането на АЕЦ " Белене " би довела до удвояване цената на тока в България и до редица съществени опасности, по тази причина от " Демократична България " изрично се афишират срещу всевъзможни опити за рестартиране на плана АЕЦ Белене под каквато и да е форма.

В небосвод до 2040 година плана АЕЦ Белене не е необходим на страната и района от енергийна позиция. Според тях, това се вижда от трендовете в развиването на генериращите мощности и на електропотреблението у нас, както и всички отчети и разбори на авторитетни институции, включително: " Доклади на Българска академия на науките от 2010 и 2017 година (Част IV Препоръки); Анализ на ИПИ от 2011 г.; Референтен сюжет на Европейска комисия до 2050 г.; Ежегодни отчети на ЕСО (вкл. и този от 2018 г.); Становища на браншови организации в енергетиката от 2017 и 2018 година "

 Българска академия на науките пусна отчетите за АЕЦ
Българска академия на науките пусна отчетите за АЕЦ " Белене "

Заличена е поверителна и/или сензитивна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни

" Демократична България " изясняват, че послание на 18 авторитетни енергетици, министри, народни представители и професори от март 2018 година ясно потвърждават, че електропотреблението в страната е обезпечено с небосвод до 2040 година с благоприятни условия за голям експорт. Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи мощности. Идеята да се построи АЕЦ Белене с присъединяване на балканските страни за зареждане на други стопански системи е срещу националните ползи. Напомнят, че тя се не е срещнала никаква поддръжка и се е провалила в интервала 2005-2012г.

От обединяването допълват, че международната процедура и авторитетните разбори за АЕЦ Белене демонстрират , че началните разноски за създаване на този непотребен план ще бъдат не по-малко от 21 милиарда лв. . Те биха представлявали директна и огромна опасност за стопанската система ни и опасност за националната сигурност. Този непотребен план няма да откри " европейско финансиране ", което се вижда в интервала 2005-2012 година.

 Иван Костов отхвърли отчета на Българска академия на науките за АЕЦ
Иван Костов отхвърли отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене "

Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност

" Примерите за сходни планове в Европа и авторитетните разбори за АЕЦ Белене демонстрират, че електрическата енергия от този непотребен план би коствала не по-малко от 10 евроцента/квч. При такава себестойност тя ще е неконкурентна и непродаваема и ще докара до нови големи загуби , в случай че централата бъде приключена. Тя би била продаваема единствено в случай че бъдат затворени редица работещи централи и се удвои цената на тока у нас, което ще е еднакво на национално изменничество ", допълват от обединяването.

" Площадка Белене е в област със забележителен и недопустим сеизмичен риск . Помним земетресението от 4 март 1977 година, което докара до гибелта на 120 души в Свищов, където рухнаха блокове, публични здания и къщи. Поради високия сеизмичен риск, през 1983 година даже съветската страна предлага да се изостави площадката . Ако централата бъде издигната, тя ще е под риск от тежка повреда при разрушително земетресение, последствията от което бяха ясно показани след повредите в АЕЦ Фукушима ", изясняват " Демократична България ".

 Петкова търси финансиране без държавни гаранции за АЕЦ
Петкова търси финансиране без държавни гаранции за АЕЦ " Белене "

Оборудването за " Белене " се съхранява добре, установи Петкова

Те допълват, че този план ще докара и до редица други опасности . Възникване на нов/стар генератор на големи обири и корупция. Блокиране развиването на различни способи за произвеждане, акумулиране и икономисване на електрическа сила, развиване на интелигентни мрежи, повишение на енергийната успеваемост и други.

Според тях, това ще дискредитира селскостопанската продукция на региона. Затваряне на работещи централи . Създаване на деформирана и мъчно управляема електроенергийна система. Огромен риск е и за стабилността на електроенергийната система , мощно земетресение би довело до автоматизирано изключване на реакторите в АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене.

Смятат, че в допълнение ще се усложни и оскъпи решаването на казуса с погребването на отработеното нуклеарно гориво и/или високоактивните боклуци от преработката му, тъй като тези действия би трябвало да се правят на територията на България. Участието на непознат вложител, изключително отвън Европейския съюз, ще докара до увеличаване на горните опасности и до пораждане на нови.

 Европейската капиталова банка подготвена да обмисли финансиране на АЕЦ
Европейската капиталова банка подготвена да обмисли финансиране на АЕЦ " Белене "

Въпреки че банката в никакъв случай не е финансирала строителството на нова АЕЦ

Исканията на обединяване " Демократична България " са:

Настояваме да се изостави дефинитивно концепцията за градеж на АЕЦ Белене, а площадката да се трансформира в икономическа зона.

Настояваме да се възнамеряват дейности за продажба или вложение на доставеното съоръжение, и/или доставените за Белене парогенератори (близо 50 % от доставеното оборудване) да се използуват за замяна на парогенераторите на работещите блокове в АЕЦ Козлодуй.

Настояваме държавното управление да се концентрира върху решение на действителните проблеми на енергетиката, създаване на газовите връзки със прилежащите страни, повишение на енергийната успеваемост, децентрализация на производството на сила, осъществяване на задачите за изпращане на отработено нуклеарно гориво за преправка, формулиране тактика за погребение на отпадъците от преработката на отработеното нуклеарно гориво и други.

Настояваме да бъде потърсена отговорност на виновниците за поръчване на главното съоръжение за АЕЦ Белене без да е одобрен техническият план и без да има контракт и обезпечено финансиране.

 Демократична България се съобщи като опция на ГЕРБ Обновена
Демократична България се съобщи като опция на ГЕРБ

Представиха новото дясно обединяване, в която вземат участие ДСБ, " Да, България " и " Зелените "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР