Изграждането на 5G мрежите става по-скъпо за компаниите, заради недостига

...
Коментари Харесай

Резултатите на Nokia: инфлацията оскъпява и 5G мрежите


Изграждането на 5G мрежите става по-скъпо за фирмите, поради дефицита на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на телекомуникационно съоръжение Nokia регистрира финансовите си резултати за тримесечието, които са по-силни от предстоящото. Като фактор за това бе посочено търсенето на 5G съоръжение. Инфлацията обаче става сериозен проблем и оскъпява мрежовата техника, разбра се от изказването на компанията.

Глобалният дефицит на чипове и новите локдауни поради Covid-19 в Китай оказват все по-голям напън върху веригите за доставки на Nokia. Дефицитът води и до повишение цените на частите, употребявани в продуктите на Nokia.
още по темата
„ Много е ясно, че цените се повишават ”, сподели основният изпълнителен шеф Пека Лундмарк пред Ройтерс. „ Има инфлация при частите, има инфлация при полупроводниците, има инфлация съвсем при всичко. Сега споделяме с нашите клиенти със устрема да забележим какъв брой от това може да се трансферира върху потребителските цени ”, добави той.

При създаване на мрежите фирмите нормално подписват дълготрайни контракти с доставчиците на операторско съоръжение, с цел да си подсигуряват закрепени цени. Но при възобновяване на договорите компанията ще би трябвало да регистрира настоящите цени на съставените елементи, които употребява. „ Обикновеният контракт може да бъде за три години, което значи, че една трета от нашите контракти се възобновяват всяка година ”, сподели Лундмарк.

Откакто пое най-високата позиция в компанията през 2020 година, Лундмарк се концентрира върху намаляването на разноските. Добрите финансови резултати в този момент са резултат от тази политика. Като част от нея се сочат вложенията в научно-изследователска работа, довели до нови способи за понижаване на разноските. Инфлационният напън обаче „ изяжда ” този триумф.

Според данните на Nokia, най-голямо търсене на съоръжение за 5G мрежи се следи в Северна и Южна Америка, Европа и елементи от Азия. От друга страна, страни като Индия – за които се чака да бъдат огромен фактор за търсенето на 5G техника – към момента не са почнали пълномащабно внедряване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР