Изготвил съм писмо до министъра на финансите, в което сме

...
Изготвил съм писмо до министъра на финансите, в което сме
Коментари Харесай

Гешев: Искам одит от ЕК на работата на прокуратурата

Изготвил съм писмо до министъра на финансите, в което сме изложили мнението на прокуратурата, че предлагаме да се извърши, да го назовем одит, от Европейска комисия, на работата на профилираните структури - прокуратура и съдилища, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция основният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че има съображение да счита, че Европейска комисия ще се отнесе позитивно към такова вероятно искане.

По думите му закриването на профилираните съд и прокуратура, както и промяната в КПКОНПИ, ще докара до " незнаен завършек на всички съществени каузи, които са импортирани в съда " и освобождение на " замразени 3 милиарда лв. ".

Главният прокурор удостовери, че по време на чуването му през днешния ден пред евродепутатите от комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Брюксел, е бил питан за досъдебното произвеждане, познато като " Барселонагейт ", и за следствието на фотосите с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов. Главният прокурор е обяснил, че по двата случая се чакат молби за правна помощ и европейски заповеди за следствие от разнообразни европейски страни. По думите му наблюдаващите прокурори по делата са показали, че това е " главната причина те да не бъдат завършени досега ".

" Аз не виждам аргументи да си трансформирам мнението, най-малко не и справедливи. Никой не може да ми отговори на въпроса за какво да си подам оставка. Аз нямам справедлив отговор. Зададох въпроса няколко пъти на лица, които загатнаха това нещо. Да си подам оставката, тъй като за пръв път последните четири години се случват неща, които в никакъв случай не е правила българската прокуратура. Внесохме обвинителни актове на настоящи министър и заместник-министър, което в никакъв случай не се е случвало след 1989 г.; взехме решение казуса с телефонните измами със съдействието на МВР; в естествени граници се опитахме да ограничим битовата престъпност. Може би това не е задоволително, само че то не може да бъде съпоставено с който и да бил интервал след 1989 година, касаещ работата на прокуратурата. Тоест, ние очевидно имаме напредък и тогава въпросът е - за какво? Ако това е повода, аз я разбирам, само че това не е в полза на българските жители, а в полза на тези, които вероятно биха направили закононарушения. Ако поради това ми се желае оставката, естествено аз няма да си я подам ", разяснява Гешев.

Има някаква друга цел, която е друга от това да бъде реформирана правосъдната система и аз мога да я дефинира единствено като политическа. Опитват да показват българската прокуратура като надали не отговорна за всичко. Чух един политик да споделя, че сме отговорни за цената на тока. Очаквам скоро да бъдем упрекнати за международната пандемия и за климатичните промени, сподели още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР