Изгонването на десетки руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, нанесе

...
Изгонването на десетки руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, нанесе
Коментари Харесай

Как Русия променя шпионската си дейност в Европа

Изгонването на десетки съветски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, нанесе тежък удар на Москва. Тя обаче в това време е реорганизирала тази своя активност, пишат WDR, NDR и " Зюддойче Цайтунг ", базирайки се на източници от бранша по сигурността. Според тяхно изследване към 20 шпиони към момента са упълномощени като дипломати в Германия. Това обаче към този момент не е задоволително за провеждането на комплицирани интервенции - в това число и тъй като тези останали чиновници са в полезрението на немските органи за сигурност, пишат трите издания.

Шпиони-дипломати

Шпионите, прикрити като дипломати, постоянно са били в центъра на вниманието на Федералната работа за отбрана на конституцията (вътрешното разузнаване). Благодарение на дипломатическия си статут те са значително предпазени от правосъдно гонене и обичайно се употребяват за рекрутиране на източници за приемане на информация. По оценки на немското контраразузнаване до една трета от дипломатите на Русия в действителност са сътрудници.

Допреди нападението на Русия над Украйна немските политици се въздържаха от крайни ограничения против тази войска от съветски шпиони, с цел да не се обтягат дипломатическите връзки. Сега на тази политика на въздържаност беше комплициран край. През 2022 Германия изгони 40, а през идната година - още 30 съветски " дипломати " - на процедура съвсем целия механически личен състав. Същото сториха и редица други страни в Европа, като общо към 500 съветски шпиони трябваше да се върнат вкъщи. Днес не е останало доста от тази шпионска мрежа в дипломатическите и консулските служби на Русия, която е била изграждана в продължение на десетилетия.

Има данни за това, че Русия се пробва да размени изгонените сътрудници от Европа с шпиони, работили до момента в посолствата в Африка. Нидерландската работа за вътрешно разузнаване също неотдавна предизвести, че Москва внедрява сътрудници с фалшифицирани биографии, прикрити като предприемачи. В същото време Русия разчита на страни с другарски настроени държавни управления като Унгария или Сърбия. Твърди се, че съветски шпиони работят и в Турция, Дубай и Северна Африка. Има съществени съмнения, че режимът на Путин работи тясно и с проведената престъпност.

" По-твърд метод "

От началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 Москва е сменила тактиката си и е възприела " по-твърд метод ". От немското вътрешно разузнаване прецизират, че това включва по-безскрупулни дейности - даже с цената на това някои интервенции да бъдат разкрити. Добър образец за това е оповестението на подслушания диалог сред немски висши офицери, обсъждащи настояването за даване на крилати ракети " Таурус " на Украйна. Целта на тази интервенция беше да се настроят едни против други западните съдружници.

Освен това се употребяват интензивно новинарски уеб сайтове за провеждането на огромни дезинформационни акции. В Полша и Чешката република да вземем за пример бяха разкрити мрежи за оказване на политическо въздействие посредством подкупването на политици. Бивш почитан управител от немския борсов показател DAX беше осветен като управляващ мрежа от сътрудници в цяла Европа.

Консулството в Бон играе очевидно специфична роля

Генералното консулство в Бон наподобява има специфична роля в съветския шпионаж: в някогашната немска столица към момента се намира огромната част от фрагментите на Министерството на защитата, там работят и редица интернационалните организации, чиято активност съставлява интерес за Москва. В същото време Бон се намира на място, откъдето елементарно и бързо могат да бъдат изпращани чиновници в прилежащи страни като Франция, Нидерландия, Люксембург или Белгия.

Брюксел, като седалище на Европейския съюз и НАТО, е от изключително значение за съветското управление, когато става въпрос за събиране на информация. Междувременно обаче Белгия предприе много солидни ограничения против съветския шпионаж, а това ускорява смисъла на съветската агентура в Бон, защото намиращите се там съветски шпиони вероятно навярно не са следени толкоз интензивно от непознатите секрети служби. Ще рече, че те могат да се движат по-спокойно и да се срещат с информатори, коментират проверяващите публицисти от WDR, NDR и ЗЦ.

" Пътуващи сътрудници "

Това, което е изключително значимо: в случай че тези " пътуващи сътрудници " бъдат разкрити, не е наложително да се стигне до дипломатически разтърсвания, защото те не са работили там, където са публично упълномощени като чиновници на посолството. В този смисъл Москва употребява една интернационална малка врата.

Явно поддържането на източници в чужбина е станало още по-важно за Русия - изключително за задачите на шпионската активност в Германия. Според източници от службите по сигурността упълномощеният дипломатически личен състав в Австрия, да вземем за пример, очевидно играе значима роля в интервенциите в Германия. Виена не се включи в всеобщото експулсиране на чиновници от посолствата - до момента от Австрия са изгонени едвам осем съветски шпиони. А се допуска, че единствено във Виена работят до 100 съветски шпиони, упълномощени като дипломати, пишат още WDR, NDR и ЗЦ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР