Изгонените руски дипломати имат срок до неделя, 3 юли, да

...
Изгонените руски дипломати имат срок до неделя, 3 юли, да
Коментари Харесай

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

Изгонените съветски дипломати имат период до неделя, 3 юли, да изоставен България. Заедно с публично отпратените от страната 70 индивида, за които министър председателят Кирил Петков разгласи, че са " правили несвойствени действия за тези дипломатически позиции, страната ще изоставен и техните фамилии.

Новият " размер " на съветското посолство в България би трябвало да бъде от 23 дипломати, 25 души механически личен състав.

По думите на Кирил Петков се чака " в неделя един цялостен аероплан с хора да замине за Москва ".

Филип Воскресенски, който е пълномощен министър на Руската федерация в София, е най-високопоставеният посланик у нас измежду изгонените. Генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и шефът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин са другите елитни дипломати, които ще би трябвало да изоставен страната поради несъвместима активност с Виенската спогодба.

Воскресенски заплаши, че консулските служби на страната в България стопират работа, тъй като остават без личен състав да си правят работата. Всъщност България желае консулството в Русе да приключи активност, като България ще закрие краткотрайно консулството си в Екатеринбург.

Новината за изгонването на хората от Руското посолство идва близо два месеца откакто министър председателят Кирил Петков за първи път заяви желанията си за редуциране на дипломатическото посланичество на Русия в България.

В посолството в София са упълномощени 114 души, за които Петков сложи под въпрос до каква степен работят за подсилване на връзките сред двете страни.

От началото на войната в Украйна до този миг България беше оповестила 13 съветски дипломати за личност нон грата поради разкрития за тяхна шпионска активност - в това число рекрутиране на сътрудници на ДАНС.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е връчила нота на Елеонора Митрофанова, с която осведоми за понижаване на личния състав на съветските представителства в България - до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници.

Искането на България има две учредения: първо, взаимност, учредена на член 11 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в рационални и естествени рамки, поради актуалното положение на двустранните връзки.

Второ, поради реализирането от съветски чиновници на активност, избрана от способените български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, чиято цел е развиването на другарски връзки сред страните. Дейност, окачествявана от съответните институции като опасност за националната сигурност, като съображение оповестяването им за нежелани, се споделя в информацията.

Новината идва ден откакто съветското посолство разгласи във Facebook акция за набиране на средства в помощ на " специфичната интервенция ".

Посолството, ръководено от Елеонора Митрофанова, е разгласило във FB-профила си линк към Telegram-канала на Министерството на защитата на Русия във връзка основаването на " благотворителен фонд " на име " Защита ".

Според съветското МО задачата му е да " оказва цялостна помощ и обезпечаване на спомагателни ограничения за обществена отбрана на военнослужещите и членовете на техните фамилии ".

Фондът е ориентиран особено за бойците, които вземат участие във войната в Украйна - или " специфичната военна интервенция по отбрана на ДНР и ЛНР ", както го изясняват в формалните съветски известия.

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов разгласи през вчерашния ден, че е изпратил публично известие до Meta - компанията-майка на Фейсбук - поради апела на Руското посолство в София за събиране на дарения за съветската война против Украйна.

" Тази заран прочетох, че съветското посолство набира пари за финансиране на войната на Путин.

Смятам че това е скандално. Затова се свързах с формалния контакт на Мета (Фейсбук) и изпратих обявата, с цел да оценят незабавно дали това не нарушава разпоредбите. Преценката е тяхна, в това число за времето, в което да реагират. Но не е редно платформата да се употребява за финансиране на агресора ", оповестява Божанов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР