Изгонените 23-ма руски дипломатически служители във Великобритания и техните семейства

...
Изгонените 23-ма руски дипломатически служители във Великобритания и техните семейства
Коментари Харесай

Русия си прибра изгонените от Лондон дипломати с "кокаинов" самолет

Изгонените 23-ма съветски дипломатически чиновници във Англия и техните фамилии напуснаха страната със специфичен аероплан в един от епизодите, част от най-лошите връзки с Русия от края на студената война.

Миналия понеделник министър председателят Тереза Мей упрекна Москва, че стои зад покушението с нервно-паралитично вещество против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в град Солсбъри на 4 март. В сряда тя показа и първите наказания, измежду които е оповестяването, че са нежелани на английска територия на 23-ма съветски дипломати и че имат една седмица да изоставен.

Москва изпрати държавен аероплан да ги прибере от летище " Станстед ", само че съветските медии обърнаха внимание, че това е същият Ил-96, с който е била превозена следена от аржентинските и съветските служби пратка по канал за транспорт на кокаин от посолството в Буенос Айрес.

Това е най-големият брой съветски дипломати, глобени от времето на Маргарет Тачър през 1985 година насам. В отговор Москва, която изрично отхвърля да има нещо общо със случая, експулсира същия брой английски чиновници, които още не са се прибрали.

След като евакуацията на руснаците бе излъчена онлайн, медии обърнаха внимание на бордовия номер RA-96023 на самолета Ил-96-300 от специфичния авиационен отряд " Россия ", изпратен за над 80-те пасажери.

Със същия аероплан през февруари от Аржентина в Русия бяха доставени куфари, в които близо 400 кг кокаин бяха сменени с брашно като част от спецоперация по така наречен кокаиново дело.

Последва арестуването на петима обвинени - Иван Близняк и Александър Чикало в Аржентина, и трима - Али Абянов, Владимир Калмиков и Ищичир Худжамов, в Москва. Малко по-късно в Германия бе арестуван хипотетичният уредник на канала Андрей Ковалчук.

Данни от flightradar24.com - уебсайт, който наблюдава придвижването на самолетите по света, демонстрират, че този аероплан е бил при започване на декември в Буенос Айрес. Когато фотосите му се появиха в Аржентина, говорителката на службата в съветското президентство, към която е специфичният авиоотряд, сподели, че т еможе да са фалшифицирани. аржентинската жандармерия удостовери достоверността им

 Русия си прибра изгонените от Лондон дипломати с
© Reuters

Руски зам.-министър на външните работи съобщи предходната седмица, че цитираното от Лондон вещество в никакъв случай не е било разработвано нито в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, нито в Русия.

Но във вторник проф. Леонид Ринк, който пор време на студената война е взел участие в руските стратегии за химическо оръжие, сподели, че персонално е помагал за основаването на групата нервно-паралитични субстанции " новичок ". Той обаче добави, че не му наподобява покушението против Скрипал и щерка му да е работа на Москва, тъй като другояче и двамата биха умрели на място.

" Предвид обстоятелството, че всички, попаднали в случая, към момента са живи, мъчно е да повярма човек, че са забъркани руснаци. Подобна скандална непросветеност от хипотетични съветски сътрудници просто е смехотворна и неприемлива ", цитира думите му РИА " Новости ".

 Прощалното събиране в съветското посолство в Лондон.
© Reuters

Прощалното събиране в съветското посолство в Лондон.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (43)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР