Изглежда все по-вероятно Брекзит без сделка да настъпи на 31

...
Изглежда все по-вероятно Брекзит без сделка да настъпи на 31
Коментари Харесай

Депутатите, които са против Брекзит без сделка, ще се нуждаят от нова тактика

Изглежда все по-вероятно Брекзит без договорка да настъпи на 31 октомври поради неналичието на време за реализиране на ново съглашение с Европейския съюз и все по-малкото способи депутатите да блокират този вид, се показва в отчет на авторитетния Институт за ръководство, представен от " Гардиън ".

В него се отбелязва, че това депутатите просто да показват опозиция против Брекзит без договорка няма да е задоволително и че съществуват лимитирани маневри, до които Народното събрание би могъл да прибегне.

Ако в лимитираното време, което остава до 31 октомври, държавното управление реализира ново съглашение с Европейски Съюз, ще има доста малко време за приемане на нужното за използването му законодателство в Народното събрание. Това значи, че евентуално ще е нужна пролонгация, с цел да приключи процесът на ратификация.

Дори и държавното управление да бъде свалено, е малко евентуално изборите да се състоят в точния момент.

" Депутатите, които желаят да принудят държавното управление да промени метода, ще се изправят пред голямо предизвикателство, когато Народното събрание се върне на работа ", разяснява Джо Оуен, програмен шеф за Брекзит в института. " Даже и да съумеят да съберат болшинство за нещо, може да имат доста лимитирани благоприятни условия да създадат своя ход, а времето изтича ", добавя Оуен.

В отчета се отбелязва, че повече от три години след референдума вариантите пред Обединеното кралство остават същите – овакантяване без договорка, овакантяване със договорка, пролонгация или анулация на Брекзит.

Ако държавното управление на Борис Джонсън успее да контракти нова договорка с Европейски Съюз (в момента той отхвърля да води договаряния без ангажимент от Брюксел за унищожаване на защитното съглашение за ирландската граница), сегашният график на Народното събрание значи, че ще има единствено 22 заседателни дни за приемането й.

Според отчета въпреки множеството депутати, наподобява, да са срещу излизане без договорка, те ще се нуждаят от " нова тактичност ", с цел да го блокират, поради неналичието на отнасящо се до Брекзит законодателство, в което да създадат ремонти или нови оферти.

Простото приемане на оферти срещу Брекзит без договорка няма да е задоволително, откакто държавното управление на Джонсън даде знак, че няма да се обвърже с тях. Промяната на първично законодателство би имала повече тежест, само че това ще зависи от внасянето на законопроекти в Камарата на общините, което може да не се случи.
Депутатите може да желаят да повторят процеса от март, принудил държавното управление да изиска пролонгация. Но защото държавното управление управлява по-голямата част от времето в Народното събрание, депутатите имат лимитирани благоприятни условия да предизвикват този развой.

Дори и " нуклеарната " съгласно отчета алтернатива за избор на съмнение против кабинета на Джонсън може да не блокира договорката. Вотът на съмнение дава началото на 14-дневен интервал, в който депутатите могат да образуват " държавно управление на националното единение ". Ако това не се случи, ще има избори, само че не е ясно какво ще стане, в случай че при допустимо различно болшинство Джонсън откаже да подаде оставка. Подобно развиване може да въвлече кралицата в политиката.

Според отчета, в случай че бъдат свикани избори, поради петседмичния интервал за акция и възможната седмица, нужна на Народното събрание за дотъкмяване на работа, преди да бъде разхлабен, би било доста мъчно те да се провеждат преди 31 октомври.

Някои депутати считат втория референдум за най-хубавия метод да се излезе от безизходицата в Народното събрание. Това обаче изисква законодателство и държавни разноски, а и двете се нуждаят от поддръжката на ръководещите. Освен това няма да има задоволително време за осъществяване на нов референдум преди 31 октомври, тъй че в случай че се стигне до този вид, държавното управление ще би трябвало да изиска ново удължение на процеса по излизането от Европейски Съюз.

Битка в Народното събрание - през септември

Борис Джонсън се готви за парламентарна борба против депутатите, опитващи се да блокират Брекзит без договорка през втората седмица на септември, до момента в който съперниците му не престават да са разграничени кой е най-хубавият метод да спрат безредно излизане от Европейски Съюз на 31 октомври, написа " Гардиън ".

Според почитан източник от " Даунинг Стрийт " първата борба за договорката ще бъде на 9 септември, когато Народното събрание би трябвало да разиска отчет за напредъка в шерването на властта в Северна Ирландия. Очакванията са междупартийна група от депутати да опита да употребява опцията да завоюва време, с цел да законодателства против Брекзит без договорка като изиска удължение на процедурата по член 50 от Лисабонския контракт, уреждащ напускането на Европейски Съюз.

Премиерът може да се изправи пред избор на съмнение, импортиран от водача на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин и целящ да смъкна държавното управление му. Това може да се случи най-рано на 3 септември, когато депутатите ще се върнат от лятната си отмора. Високопоставени източници от лейбъристите и консерваторите обаче са скептични дали могат да съберат задоволително поддръжка, с цел да смъкват Джонсън на този стадий, защото съгласно доста тори към момента има законодателни пътища да се попречи на Брекзит без договорка, които би трябвало да бъдат употребявани първо.

Заради несигурността към възможен избор на доверие няколко междупартийни групи пробват да измислят такива способи. Те обаче още не са договорили единна тактика.

Борис Джонсън може да се срещне с основни водачи на Европейски Съюз, като Ангела Меркел и Еманюел Макрон преди срещата на Г-7 във Франция в края на август. Европейски Съюз е неотстъпчив, че защитният механизъм за ирландската граница не предстои на предоговаряне, само че почитан държавни източник разяснява, че на " Даунинг стрийт " има вяра, че договорката е допустима, в случай че стане ясно, че Народното събрание не може да спре " корав " Брекзит на 31 октомври. Според източника държавното управление не чака пробив с Европейски Съюз, до момента в който Брюксел не види какво ще се случи през първите седмици на септември.

Междувременно през вчерашния ден английски съд насрочи съвещание за идващия месец, на което да прегледа юридически иск, подаден от опозиционни депутати за да не бъде разрешено на министър-председателя да приключи работата на Народното събрание, с цел да реализира Брекзит без договорка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (646)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР