Изглежда все едно сутрин на закуска имате торта Гараш“ и

...
Изглежда все едно сутрин на закуска имате торта Гараш“ и
Коментари Харесай

Дянков за бюджета на Василев: За закуска имате торта „Гараш“, а за обяд и вечеря - нищо

„ Изглежда все едно заран на закуска имате торта „ Гараш “ и по-късно нямате никаква храна за обяд, вечеря и за идващите дни. Харчи се внезапно всичко. Проектобюджет 2024 година е безусловно нереалистичен в приходната си част, никога няма това да се извърши “.

Това сподели някогашният финансов министър Симеон Дянков в „ Тази заран “.

Асен Василев чака той да влезе в Народното събрание на 22 ноември

„ Обещават се тези захаросани произведения първоначално, по-късно до март-април ще се види, че този бюджет не може да се извърши. Европейска комисия идва през април с прогнозата си за еврозоната. Още на 15 януари ще знаем и годишната инфлация, и недостига и още тогава ще е ясно, че няма да влезем в еврозоната. Официално ще го знаем през април, само че времето за диалози за нов финансов министър е 15 януари “, добави Дянков. 

Според него Бюджет 2023 Национална агенция за приходите би трябвало да съберат 35 милиарда лева доходи до края на годината, само че за момента липсват 2 милиарда лева, които по думите му няма да бъдат събрани. 

Той желае да е добият, а политическите партии – неприятните, то това е детски номер, сподели още някогашният финансов министър

„ За идната година се оферират 41 милиарда лева събираемост от Национална агенция за приходите, което е с 25% годишен напредък. С други думи стопанската система ще пораства общо с 8% в номинал – инфлация плюс стопански напредък и по някакъв метод те си показват, че с 25% ще се усилят приходите. Как? Инфлацията за тази година е 8,5%, икономическият растеж – към 2%. Понеже за идната година са по-ниски, ще има още по-голяма дупка в бюджета “, изясни някогашният финансов министър. 

Поводът е писмо на Делян Пеевски до Николай Денков

Според Симеон Дянков ще влезем в еврозоната най-рано през 2027 година

„ Финансовият министър би трябвало да е по-смел и да върне ставките на Данък добавена стойност на предпандемичните критерии, в това число и за ресторантьорите. Така се получават спомагателни 650 млн. лева годишно по сметките на финансовото министерство. Ако няма връщане на Данък добавена стойност на 20%, тогава няма да има Мездра, „ Хемус “, сподели още Дянков.

Той определи кабинета „ Денков “ като държавно управление на „ Лукойл “. По думите му спомагателните пари за бюджета се намират именно в компанията.

„ С отпадане на дерогацията в този момент може да чакаме съществено повишаване на горивата и даже дефицит първоначално “, сподели някогашният министър на стопанската система

„ Дори за 2022 година „ Лукойл “ ни дължи 600-800 млн. лева корпоративен налог. Дерогацията би трябвало да падне незабавно , няма никаква заплаха. С дерогация цените у нас на нефтените артикули са почти на европейско равнище, в това време „ Лукойл “ е направил към 3 милиарда $ облага единствено за 2022 година, тя идва от нашите джобове и излиза на открито “, уточни Симеон Дянков.

По думите му горива различни на съветските, могат да се намерят в рамките на две до три седмици.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР