Изглежда вън от всякакво съмнение, че президентът играе с Борисов. 

...
Изглежда вън от всякакво съмнение, че президентът играе с Борисов. 
Коментари Харесай

Журналист: Очевидно е, че Радев играе с Борисов. Бавенето на мандата позволи забъркването на кашата

Изглежда вън от всякакво подозрение, че президентът играе с Борисов.  Бавенето на мандата разреши забъркването на тая каша. А в този момент следва да забележим дали ще улесни изнудването от страна на ГЕРБ към Политическа партия с връчване на мандата в разгара на “замразяването ”. 

Изглежда и вън от подозрение, че президентът в случай че не играе, то най-малко не затваря пътищата за маневри на Иван Гешев. Вицепрезидентката разяснява, че “рушат държавността ” дрънканиците на Политическа партия, само че едни други записани дрънканици, пуснати от Гешев останаха вън от ясното заклеймяване. Не на последно място: от приема за 24 май на Радев новината беше наличието на основния прокурор.  Ако искаше президентът можеше ясно да се разграничи - политически способи има. Не го стори.  

Наред с одобряването за механизма за следствие и по-лесно премахване от служба на основния прокурор, който беше признат, ГЕРБ и Движение за права и свободи монолитно в правна комисия пробваха да подчинят шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Тая сценка, от която след това ГЕРБ се отметнаха (очевидно след договаряния с ПП-ДБ) сподели няколко неща: Борисов и Движение за права и свободи не изпитват никаква вътрешна нужда (политическа) от развързване на възела към правосъдната власт.  Интересува ги единствено и само скоростното махане на Гешев. Ако около това да свършат тая работа си обезпечат и подчинението на съда - идеално.  Показа и друго това съвещание на правната комисия: единственият народен представител, който безусловно се би с ГЕРБ и Движение за права и свободи беше Надежда Йорданова (ДБ). Партньорите ѝ от Политическа партия не се изрекоха, гласоподаваха с нея, само че аргумент  не дадоха. А най-после ръководителят Стою Стоев побърза да приключи дебата.  Смяната на мнението на ГЕРБ на идващия ден, несъмнено, беше плод на ултиматум (и на много разговори) от страна на ПП-ДБ. И добре че стана.

В последна сметка основният прокурор може да бъде отхвърлен по-лесно към този момент. Тая работа е отлична, тъй като трябваше да се случи от дълго време, само че в този момент е от изгода за Борисов, който явно разтури дружбата си с Гешев. Впрочем, сегашният Висш съдебен съвет в случай че назначи идващ основен прокурор - нямайте подозрение ще е персонален избор на водача на ГЕРБ. А го знаем сигурно, тъй като седмицата стартира със записа на диалога сред Гешев и Йордан Стоев от Висш съдебен съвет. От него разбрахме, че Банкята държи ВСС; а Висш съдебен съвет вземат решение вярно, тъй като ги държат с компромати; основният прокурор е политическо предопределение - вън от всякакво подозрение.

Борислав Сарафов към момента е охраняван от страната, тъй като го е боязън за живота му, защото “познава методите на Гешев ”. Междувременно при започване на борбата сред Сарафов и Гешев (която съответствува с борбата сред ГЕРБ и Гешев) мистериозно е прекъснато следствието за пачките и кюлчетата от спалнята на Борисов. Изпълняващ длъжността основен прокурор тогава е бил Борислав Сарафов - моментът, в който стартира опитът за деинсталиране на Гешев.  

Разговорът от Националния съвет на Политическа партия се води точно в този подтекст.  От него има една доста добра вест и една много неприятна вест.  

Лошата: желанието да се политизира администрацията ( “уволнения законни или не - няма значение ”; политическите кабинети) е способ довел до калинките на ГЕРБ и до клиентелата на Борисов.  Впрочем, точно администрацията, която се управлява в боязън и с награди вид сопа и морков, щото е партизирана, е в основата на това изявление на Доган, че той “разпределя порциите ”. Без администрация партийна, която трепери да не я уволнят това не става.  Така че това смяна не е.  А е още от същото, просто с ново име, и с нови ползи.  Така се стартира: първо подчиняваш администрацията, а след това назначаваш Висш съдебен съвет (по записа на Гешев). Още малко неприятни вести: синхронът с посолства на служби не е ок.  Синхрон с партньорски служби е наложителен, само че с посолства… това е политически синхрон на професионални органи.  

Добрата вест: В Политическа партия има честни хора, партията има имунна система, даже след виковете за водач на детски рейс има достоверна опозиция, а преди този момент има диалог сред несъгласни хора. Трябва да се отбележат смислените изявления на Милен Матеев и Явор Божанков.  И двамата имат причини - първият против ротацията и какво значи, а вторият против политическото покоряване на администрацията.  

Бонус вест: чуваме Асен Василев да се съмнява, че обединението с Демократична България ще продължи на идващите парламентарни избори.  Това може и хубаво да е (разбира се, може и да е лошо).

  

И в този момент мало размисъл: сега Борисов явно изнудва Политическа партия за още министерски места.  Дори не е водещото Габриел да е министър председател при започване на ротацията, трябват му “ресори ”. Колкото до метода да ги получи - Политическа партия му го сервираха на тепсия при започване на тая седмица, когато Денков и Габриел дадоха обща пкф за съдружно ръководство, по този начин де - ротационно, без да оповестят дружно конструкция и състав на Министерския съвет.  Така (с ала-бала с Радев) отвориха опция на Борисов благодарение на Радев (който протака) да се сътвори обстановка за изнудване. Създаде се. И в този момент ГЕРБ са в мощна позиция: имат опция да разкарат Гешев (под благовиден предлог за правосъдна реформа) и това няма да бъде подложено на критика, тъй като Гешев би трябвало да бъде отхвърлен.  Трябваше от дълго време. ГЕРБ имат опция през този Висш съдебен съвет да си назначат нов Гешев. ГЕРБ имат “резервно ” болшинство в Народното събрание - Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, тестваха го, рАботи.  Имат и опция да изнудват Политическа партия (не поставям Демократична България, тъй като те очевидно са дистанцирани от тая работа с Министерския съвет). 

Тая адска лепкава история е късмет обаче. Прозорец за конституционни промени. Изглежда че нищо друго няма значение, тъй като видяхте, че най-важна и им е правосъдната власт - през нея става най-голямата политика. Дела на трупчета, наказателен инструмент, записи - Делян Добрев го сподели: прокуратурата от години се употребява да изнудва опозицията.  Смятайте какво са го правили преди, с цел да твърди, че тематиката с “главния прокурор е тинтири-минтири ”.

Полина Паунова, Facebook
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР