Изглежда, че юли 2021-ва е важен месец за космоса: Джеф

...
Изглежда, че юли 2021-ва е важен месец за космоса: Джеф
Коментари Харесай

Юпитер официално има още една луна

Изглежда, че юли 2021-ва е значим месец за космоса: Джеф Безос и Ричард Брансън съвсем стигнаха до там, само че по-важното е, най-малко за астрономите и всички заинтригувани фенове, че можем да обявим откриването на следващата луна, обикаляща към Юпитер.

Юпитер към този момент има десетки известни луни – най-малко към 80, като с всяка минала година се откриват още повече, както означават от известния галактически портал Space.com. Но макар че новооткритата луна е просто следващия дребен натурален сателит на планетата, която към този момент има десетки такива, въпреки всичко тя се откроява от останалите. Идентифицирана като S / 2003J24, луната е първата планетарна луна, открита от дилетант астроном, а не от професионален откривател в университет или галактическа организация, а точно на самоукия астроном Кай Ли, за който сферата е по-скоро занимание, в сравнение с специалност.

Въз основа на наблюденията на Ли, които са показани, само че към момента не са оповестени в университетски списания и журнали, стана ясно, че галактическата канара, снимана преди този момент от НАСА през 2003 година, в действителност е луна, обикаляща към Юпитер като част от групата луни Carme. Това е общ брой от 24 галактически скали, които включват метеорит с широчина 28 благи, който към този момент е уловен и циркулира в орбитата на Юпитер, дружно с 23 други фрагмента, които са се откъснали от него, съгласно Sky and Telecope.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР