Изглежда, че виждаме началото на формирането на голяма коалиция под

...
Изглежда, че виждаме началото на формирането на голяма коалиция под
Коментари Харесай

Американският ястреб е обкръжен от суверенни вълци

Изглежда, че виждаме началото на образуването на огромна коалиция под управлението или патронажа на Китай, която ще насърчи спокойно съглашение за Украйна. Теоретично може да включва Китай, Турция, Бразилия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Индия. Възможни са договаряния и с Европа.

Най-малкото Пекин дава обещание да се движи в тази посока и през идващите седмици ще получи визити от президентите на Бразилия и Франция, както и от испанския министър председател.

С огромна степен на възможност Съединени американски щати ще откажат да вземат участие в този формат, само че европейските сътрудници могат да заменят американския патрон, както в миналото беше в Минските съглашения. Асоциациите не са от най-приятните, само че в този случай КНР може да даде спомагателни гаранции на съглашението и стопански тласъци за участниците.

За Вашингтон това не е най-печелившата история: пред очите на света се образува различен лагер, а пространството за маневриране на Вашингтон се стеснява. Той от ден на ден връща статута на жаден за война ястреб. Но за разлика от събитията в Ирак преди 20 години, в света има все по-малко примирени агнета и от ден на ден суверенни вълци.

И това е единствено дребна част от тези промени, „ за първи път от 100 години “, които Москва и Пекин правят дружно. В огромния триъгълник Съединени американски щати - Русия - Китай евразийската двойка в този момент се опълчва дружно на отвъдморската мощ.

Посещението на Си Дзинпин в Москва, по своя факт и статут, трансформира дълготрайното придвижване на нашите страни една към друга от бизнес партньорство в стратегическа коалиция, даже в случай че страните толкоз се опасяват да произнесат термина „ съюз “ на глас.

Припомнете си, че бащата на идеологема за „ огромния триъгълник “ беше Хенри Кисинджър, който дружно с Ричард Никсън извади старомодната композиция „ врагът на моя зложелател е мой другар “, като се сприятели с Китай при започване на 70-те години и употребява напрежението в връзките сред Пекин и Москва в тяхна изгода.

Впоследствие тази съществена интерпретация отстъпи място на по-фундаментална идея за тристранна международна система, в която е значим равнопоставеният баланс на връзките сред Съединени американски щати, Русия и Китай, до момента в който съюзът на двамата сътрудници в действителност погребва упоритостите на третия при положение на световен спор.

По едно време изглеждаше, че долароцентричната глобализация пулверизира тези страхове на политолозите и чакахме или проамерикански „ завършек на историята “ съгласно Фукуяма, или многополюсен безпорядък.

Но в последна сметка се сбъднаха предизвестията на различен патриарх на международната политика Збигнев Бжежински, който още през 1997 година предизвести за вероятността на огромна коалиция на Русия и Китай, „ обединени не от идеология, а от допълващи се недоволства “, която ще провокира американската надмощие. Нищо положително, съгласно починалия Бжежински не следва на хоризонта за Американската империя.

За разлика от съюза с отвъдморските Съединени щати, Русия и Китай имат доста по-голяма причинност, основана най-вече на гигантска обща граница. Ние сътворяваме стратегическа дълбочина един за различен, изключителна както във военно, по този начин и в икономическо отношение.

Ако премахнем взаимното съмнение, което на практика изчезна през последното десетилетие, единствено „ необятното рамо ” на съседа дава непоклатимост на позициите на двете страни без официални „ съюзи ”. Русия през миналата година го усети както в никакъв случай до момента.

Друга отличителна линия на нашето партньорство е подчертаното „ ненасочване “ към трети страни и желанието за обективен международен ред. В един миг тези два метода влизат в някакъв дисонанс един с различен. Но правилото на разрешаване на разногласия постоянно е в плоскостта на дипломацията.

Освен в случай че, несъмнено, не опекат работата, а предизвикат и, за жалост, сполучливо. От друга страна, подобен формат е открита покана за партньорство с други играчи, които в бъдеще елементарно трансформират триъгълник в многоъгълен формат.

И най-после, забавно е да си напомним, че по време на този главен триъгълник на Кисинджър, партньорството със Съединените щати за по-слаб Китай се трансформира в невиждан стопански подем, който беше резултат на първо място от мъдростта на управлението на ККП, което насочи дивиденти за вътрешното развиване на страната.

Урокът е доста потребен за Русия в нов тандем с Китай. И в действителност главният мотив против рисковете от " васалитет ".

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР