Изглежда, че цифровата зависимост влияе най-силно на младите юноши -

...
Изглежда, че цифровата зависимост влияе най-силно на младите юноши -
Коментари Харесай

Дигиталната пристрастеност: как да се излекуваме от епидемията на 21 век

Изглежда, че цифровата взаимозависимост въздейства най-силно на младите юноши - това е по този начин, тъй като те са израснали с цифровите устройства

Ставаме все по-пристрастени към своите цифрови устройства – или по-точно към прекарванията, които ни носят (снимка: CCO Public Domain)

Прекарваме цели дни, вперили взор в тях, беседваме с тях, допираме ги. Те употребяват от ден на ден от нашето време – а и нашите пари. Пристрастени сме към своите цифрови устройства – или по-точно към прекарванията, които цифровите устройства ни носят.

Нарастващият проблем със зависимостта на хората от цифровите устройства и въпросът по какъв начин маркетолозите и разработчиците на приложения способстват за това събитие от 21 век предизвика от ден на ден откриватели да търсят решение на казуса. Наскоро проф. Лейланд Пит от Школата по бизнес „ Бийди ” разгласява публикация в „ Журнал по обществени политики и маркетинг ”, в който направи няколко рекомендации в помощ на решаването на този проблем.

Видими последици

Зависимостта на хората от цифровите им устройства е обвързвана с взрива на затлъстяването, безсънието, нарасналата тревога, понижената работливост и проблемите във взаимоотношенията, счита Пит. Същата взаимозависимост е и водещ фактор за други два риска – физическите рискове, свързани с разсеяното шофиране и разсеяното ходене*.

„ Дигиталните прекарвания, сходно на обществените медии, са свързани с понижената продуктивност на работното място и това към този момент коства на стопанската система на Съединени американски щати към 997 милиарда $ ”, споделя Пит. „ Днес изпращането на известия по време на шофиране към този момент е шест пъти по-опасно от шофирането след банкет на алкохол, а това коства на канадската стопанска система 25 милиарда $ ”.

Ако човек единствено ревизира едно текстово обявени за 5 секунди при придвижване с автомобил при скорост от 90 км/ч, това значи „ сляпо ” изминаване на разстояние, равно на дължината на футболно игрище, споделя ученият. „ Това е необикновено рисково и неуместно! ”, добавя Пит.

Ненаситно предпочитание

Според откривателите, маркетолозите и основателите на приложения работят дружно, с цел да основават „ ненаситно предпочитание у потребителите да продължат да се потапят в своите приложения ”. Компаниите реализират това, като употребяват разнообразни тактики като модела „ freemium ”**, геймификация и масовост на приложенията.

„ Изглежда, че цифровата взаимозависимост въздейства най-силно на младите юноши, само че това е по този начин, тъй като те са израснали с цифровите устройства ”, споделя Пит. „ Пристрастяването не признава възраст. Може да се случи на всекиго ”.

Според професора, има няколко неща, които могат да се създадат – под формата на публични политики – за понижаване на тези зависимости.

Продуктов дизайн

„ Бих желал да видя наложително етикетиране за приложенията. Въпреки че това не би попречило на пристрастяването към цифровите прекарвания, предупредителните етикети евентуално ще предизвикат по-съзнателно взимане на решения от страна на потребителите и ще понижат автоматичността, постоянно водеща до пристрастяването ”, споделя Пит.

„ Друга тактика би била да се дефинират естествени „ стопиращи точки ” в цифровите приложения. Това би означавало безкрайните игри и безконечното скролване да бъдат прекратени от естествени форми на отмора – по същия метод, по който книгите имат глави ”, предлага ученият.

Реклами и промоции

„ Редно е в рекламите на цифрови артикули и услуги да има оповестителни бележки, сходно на поясненията в рекламите на медикаменти или върху опаковките на храни. Тази маркировка следва да включва експлицитна информация за това какъв брой време потребителят прекарва в даденото приложение или услуга, както и какво добива компанията от спечелването на вниманието и информацията на потребителя ”.

Място и разпространяване

„ Една от главните области за интервенция в публичните политики би трябвало да бъде в региона на това, което Световната здравна организация назовава „ разсеяно вървене ”. То се отнася до произшествия, които се случват, когато жителите гледат в смарт телефоните си, до момента в който вървят на публични места.

Вместо да не разрешава телефоните, държавната интервенция би трябвало да образува държанието. Например, в доста немски градове сигналите „ пресечете ” и „ не пресичайте ” са наново маркирани и на равнището на земята, тъй че да попадат в полезрението на хората, които гледат в мобилните си устройства.

Цена и стойност

„ Дигиталните артикули биха трябвало да разкриват междинната стойност на това, което покупките в приложението костват приблизително на потребителите, както и приблизително какъв брой време прекарват потребителите, употребявайки обещано приложение.

В допълнение, регулаторните органи могат да постановат налози непосредствено върху най-пристрастяващите предложения.

Бързи обстоятелства

Според Канадската автомобилна асоциация (CAA), 80 % от злополуките и 65 % от обстановките „ на ръба ” на произшествия произтичат от някаква форма на нехайство на водача;

Според CAA, разсейването на водачите е фактор за към 4 милиона произшествия на моторни транспортни средства в Северна Америка всяка година;

Според CAA, икономическите и обществените последствия от пътните произшествия в Канада се пресмятат на 25 милиарда $ годишно, в това число директни и косвени разноски, както и болежка и страдание;

Според Канадската асоциация за психологично здраве (CMHA), почти идентичен е неврологичният отговор при натрапчивите уеб сайтове и пристрастяването към наркотични субстанции.

Световната здравна организация признава игралната взаимозависимост за болест.

Според изследователската група „ Претоварване ”, отвличането на вниманието посредством цифрови прекарвания на работното място коства една четвърт от всеки работен ден на служителя.

* разсеяно вървене – взиране в телефона по време на шофиране и по време на вървене.

** freemium – композиция от британските думи „ free ” (безплатно) и „ premium ” (първокласно) – ценова тактика, посредством която артикул или услуга (обикновено цифрова услуга, приложение, програмен продукт, медия, игра) се дава гратис, само че се таксуват спомагателни функционалности, спомагателни услуги или виртуални или физически артикули.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР